Читај ми!

Poziv na obnovu pregovora

Bliskoistočna četvorka – UN, SAD, EU i Rusija, poziva na obnovu izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora. Vašington i Izrael tvrde da bi palestinsko članstvo u UN moglo da ugrozi mirovne pregovore.

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države, Evropska unija i Rusija pozvali su iz Brisela na obnovu izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, koji su prekinuti pre godinu dana.

Palestinci su od razgovora odustali zbog odbijanja Izraela da produži moratorijum na gradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

I dok se u UN razmatra palestinski zahtev za priznanjem nezavisne Palestine, na temelju granica iz 1967. godine i istočnim Jerusalimom kao prestonicom, Bliskoistočna četvorka predlaže da se do kraja godine dve strane dogovore o granicama.

Nadaju se da je mirovni sporazum moguć do kraja 2012. godine, ali Vašington i Izrael tvrde da bi palestinsko članstvo u Svetskoj organizaciji moglo da ugrozi mirovne pregovore.

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan kaže da je jasno da se kroz pregovore može doći do finalnog rešenja.

"Međutim, mi pregovaramo već 20 godina, pregovarali smo sa šest izraelskih vlada, po drugi put pregovaramo sa Netanijahuom. Mi smo proveli sate, mesece, godine u pregovorima, definisali smo sve sporne tačke i postigli preliminarne dogovore", kaže Nabhan.

Nabhan kaže da su sa bivšom vladom Izrela, vladom premijera Olmerta skoro postigli sporazum, ali da su onda došli izbori i da sadašnja vlada ne priznaje ništa.

Ambasador Izraela Josi Levi pita zbog čega Palestinci nisu potpisali te sporazume. "U septembru 2008. godine, kada im je premijer Olmert ponudio sporazum i rekao da okončamo sukob, oni su rekli 'ne'", kaže ambasador Izraela Josi Levi.

Izrael ne nudi ustupke

Levi kaže da palestinske vlasti nisu spremne da svom narodu kažu da je Izrael jevrejska država i da je kao takvu priznaju.

"Nisu spremni da im kažu – ovo su granice i palestinske izbeglice ne mogu da se vrate u Izrael, već samo u Palestinu", kaže izraelski ambasador.

Izraelska vlada ne postavlja uslove za pregovore, ali ne nudi ni ustupke. Ambasador Izraela kaže da je propuštena prilika od pre šest godina.

"Pre šest godina imali su priliku da od Pojasa Gaze naprave Singapur, Hongkong, oazu. Mogli su da privuku investitore, izgrade ekonomiju. Prvi put su dobili teritoriju, ali nisu uspeli. Dobili su nezavisnost i na demokratskim izborima glasali za teroriste Hamasa. Gaza je njihov neuspeh", kaže Levi.

Izrael strahuje od dublje izolacije na Bliskom istoku, zbog zahlađenja odnosa sa Egiptom i Turskom, posle arapskog proleća. I diplomatska pozicija Izraela sve je slabija, upozorava Vašington, koji najavljuje veto u Savetu bezbednosti o palestinskom članstvu.

Inače, sastanak u Briselu održan je dve nedelje nakon što je palestinski predsednik Mahmud Abas podneo zvanični zahtev za punopravnim članstvom države Palestine u UN.

Izrael je, u međuvremenu, razljutio palestinske lidere najavom da će izgraditi 1.100 novih stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu.

Četvorka je istog dana kada je Abas podneo zahtev obelodanila inicijativu za obnovu pregovora s ciljem da se do kraja sledeće godine postigne sporazum o miru.

Izraelska vlada je tu inicijativu prihvatila, a Palestinci još nisu dali zvaničan odgovor, rekavši samo da ima dosta mesta za interpretaciju, ali da nema mnogo propusta.

Incijativom se predviđa da se u roku od tri meseca postigne dogovor o granicama i bezbednosti, a da se za šest meseci postigne značajan napredak.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи