Читај ми!

Osveta, paljevine i pljačke

Stanovnici Sirta nemaju nameru da se predaju zstanicima, koji pljačkaju i pale kuće u Gadafijevom rodnom mestu. NATO nastavlja vazdušne udare. Podele među ustanicima. Humanitarna katastrofa u gradu.

00.39 - U borbama u Sirtu poginulo najmanje osam, ranjeno 39 ustanika. 

23.01 -  Pobunjenici pljačkaju i pale kuće u Sirtu i okolini. Osveta ustanika iz Misurate, Podela među ustanicima,

14.24 - Sukobi među frakcijama pobunjenika u Bengaziju. Deset mrtvih. 

15.46 - Pobunjenici ušli u centar Sirta. Borbe se vode oko gradske većnice. U gradu se vode ulične borbe. Sve manje eksplozija. 

Snage Nacionalnog prelaznog saveta obećavaju pokretanje "finalne i odlučujuće" ofanzive na Sirt i zauzimanje tog primorskog mesta koje je postalo, najblaže rečeno, trn u oku pobunjenicima.

Američki ministar odbrane Leon Paneta rekao je da očekuje da će se vazdušne operacije nastaviti iznad Libije sve dok se borbe budu vodile.

"Mislim da će misija NATO-a trajati sve dok borbe ne prestanu", dodao je Paneta.

Bivši premijer Bagdadi el Mahmudi, trenutno zatočen u Tunisu, rekao je za Rojters da smatra da Gadafi nije otišao iz Libije.

"Na osnovu mog iskustva o njemu, verujem da se bori rame uz rame sa svojim ljudima. Sigurno neće položiti oružje niti će se predati sve do kraja", kaže Mahmudi.

Uprkos činjenici da je zbačen sa vlasti pre skoro dva meseca, koliko je Tripoli u rukama pobunjenika, Gadafi i njegovi sinovi i dalje su u bekstvu, a njihove snage odolevaju već nekoliko nedelja u Sirtu i Bani Validu.

Posle svih napada i pokušaja da se probiju kroz odbrambene linije Gadafijevih snaga u njegovom rodnom gradu, pobunjenici nisu imali previše uspeha.

Čak i tvrdnje ustaničkog visokog vojnog rukovodstva da čvrsto drže južni deo grada treba uzeti sa rezervom, pošto se dosad često ispostavljalo da položaji koje pobunjenici "čvrsto" drže ubrzo padnu.

Bežanija iz Sirta, uporedo sa pojačavanjem intenziteta sukoba, postaje sve masovnija. Prestravljeni stanovnici grada beže glavom bez obzira, pošto u gradu nema više nikakvih uslova za život.

Humanitarne agencije i dalje apeluju na prekid vatre kako bi se stanovnici i ranjenici evakuisali bezbedno. Upozoravaju i na nedostatak hrane, vode, lekova i goriva.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи