Читај ми!

Opšti napad na Sirt i Bani Valid

Pobunjenici, uz podršku artiljerije i aviona NATO, počeli odlučujući ofanzivu na Sirt. Iz grada pobeglo najmanje 10.000 civila. U samom gradu stanje je užasno. Nema struje, vode, hrane i lekova.

00.39 - Opšti napad na Sirt i Bani Valid. Pobunjenici najavili da će, posle osvajanja ova dva grada, proglasiti pobedu u građanskom ratu. 

22.03 - Pobunjenici sve snažnije napadaju Sirt. Tenkovski napad praćen artiljerijom i vatrom it raketnih bacača. NATO i dalje gađa položaje Gadafijevih pristalica. Ustanici tvrde da se Mutasim Gadafi krije u bolnici.

21.15 - Vazdušni napadi NATO aviona u Sirtu precizno su izvedeni i za mete su imali vojne ciljeve. Usmereni su isključivo na zaštitu civila, saopšteno je iz centrale NATO-a.

20.12 - Ustanici zauzeli istočni deo Sirta, javlja AFP. U predgrađu Kasr Abu Hadi u tom delu grada rođen je bivši libijski vođa Moamer Gadafi. 

14.34 - Pobunjenici napreduju ka centru grada. Gadafijeve snage se povukle iz dela grada nazvanog Buhadi. 

13.14 - Relativni prekid vatre, proglašen radi evakuacije civila, završen. Obnovljene borbe u svim delovima Sirta.  

Ustanici dovlače pojačanja pred Sirt, rodni grad Moamera Gadafija i mesto koje je, posle pada Tripolija, proglasio prestonicom džamahirije. U suprotnom smeru prolaze kolone izbeglica, koje napuštaju grad.

 

Pobunjenici tvrde da će u ofanzivu krenuti oko 6.000 boraca, koji drže liniju fronta na obodima grada. Snaga Gadafijevih pristalica, koje predvodi njegov sin Mutasim, nije poznata, ali su dva velika napada ustanika na grad neslavno propala pod vatrom snajpera i minobacača.

Crveni krst, čiji je misija tokom vikenda uspela da uđe u grad i doturi stanovnicima izvesnu količinu pomoći, saopštio je da je iz Sirta izbeglo više od 10.000 ljudi, a pobunjenici tvrde da se u gradu nalazi još 30.000 civila.

Misija Crvenog krsta nije, međutim, uspela da dođe do glavne bolnice, jer su u međuvremenu počele nove borbe.

U opkoljenom gradu već 40 dana nema struje i vode. Izbeglice svedoče o gladi i nestašici lekova. Sve radnje su već danima zatvorene. U gradu su, kako se čini, ostali samo najsiromašniji, ali i priličan broj radnika iz drugih afričkih država.

Izbeglice tvrde i da je teško oceniti koga se stanovnici Sirta više plaše, Gadafijevih boraca, ustanika ili aviona NATO-a, u čijem nedavnom napadu na grad je ubijeno 48 civila, koji su pokušavali da izvuku ranjenike iz porušene zgrade.

Do sada, prijavljeno je desetak slučajeva da su Gadafijevi borci streljali navodne protivnike režima u gradu, ali je jedan broj ljudi stradao u napadima pobunjenika na kolone izbeglica na izlazu iz grada.

Pred onima koji su ostali su samo dve opcije – da umru od gladi, ili se bore i poginu u poslednjoj velikoj ofanzivi libijskog građanskog rata.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво