Читај ми!

Civili beže iz Sirta

Hiljade stanovnika Sirta zbog nestašice vode, hrane i struje, beže iz grada. Svedoci tvrde da civili u gradu svakodnevno ginu od bombi i granata. Zaraćene strane ignorišu apel Crvenog krsta na dvodnevni prekid vatre. Gadafijev protparol Musa Ibrahim nije uhapšen, prenosi Sinhua.

Veliki broj civila napušta primorski Sirt usled višenedeljne opsade i konstantnog bombardovanja grada, koji se smatra jednim od poslednjih uporišta Gadafijevih pristalica.

Hiljade stanovnika u vozilima čekaju na postavljenim rampama i kontrolnim punktovima u nadi da će se što pre udaljiti od grada i prebaciti decu na sigurno.

Situacija u Sirtu je, prema svedočenjima stanovnika, očajna i drastično se pogoršala poslednjih nekoliko dana. U gradu nema vode ni struje, a zalihe hrane skoro da ne postoje.

"Ne bismo napustili svoje domove samo zbog granatiranja, ali smo sad, jednostavno, bili primorani zbog nedostatka hrane i vode", rekao je jedan od stanovnika Sirta, prenosi Bi-Bi-Si.

Drugi navode da su bili primorani da napuste kuće zato što su uhvaćeni u unakrsnoj vatri između NATO bombardovanja i pobunjeničkog granatiranja. "Zapadni avioni bombarduju nasumične mete i često pogađaju civilne zgrade", rekao je stanovnik Sirta za Bi-Bi-Si.

Crveni krst saopštava da je oko 10.000 ljudi napustilo Sirt, a najmanje trećina je podigla šatore blizu grada kako se ne bi previše udaljavali od svojih domova.

Tim Crvenog krsta koji se nalazi u Sirtu apeluje na prekid vatre kako bi se ranjeni izveli iz grada i kako bi se dopremile neophodne namirnice i pijaća voda za stanovništvo grada.

Međutim, uprkos apelima za prekid vatre, borbe su nastavljene, a pobunjenici skoro neprestano granatiraju grad iz artiljerijskog oružja i tenkova.

Borci Nacionalnog prelaznog saveta tokom noći su ušli u grad sa zapadne strane, ali su ponovo naišli na dobro utvrđene položaje Gadafijevih snaga i jaku snajpersku vatru.

Ruševine, hrpe šuta, betona i građevinskog materijala, na šta je ovih dana Sirt sveden, pružaju idealan teren za branioce koji lako mogu da nađu i iskoriste zaklon od neprijateljske vatre.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи