Читај ми!

Predah u paklu Sirta

Ustanici ušli u Sirt. Zelene zastave još na zgradama. NATO besomučno bombarduje položaje Gadafijevih snaga. Civili beže. Gadafi poručio da je u Libiji i da se bori sa svojim narodom.

23.39 - Zaustavljen napad na Sirt kako bi se civilima otvorio put za izlaz iz grada. 

16.35 - Pobunjenici zauzeli luku u Sirtu, javlja AFP. 

15.34 - Pobunjenici kontrolišu istočni deo grada, još nema odgovora na zahtev Gadafijevih snaga da se proglasi primirje i počnu pregovori. 

14.27 - Branioci Sirta traže pregovore. 

11.50 - Ustanici, posle teških borbi, stigli do luke Sirt gde su i dalje u toku žestoki okršaji dve strane. 

02.35 - Ujedinjene nacije ne mogu da doture humanitarnu pomoć stanovnicima Sirta. Grad pod potpunom opsadom.  

Od ponoći, Gadafijeve pristalice u Sirtu nalaze se u potpunom okruženju pobunjenika, koji su posle serije tenkovskih napada, uz snažnu podršku NATO aviona prišli na svega dva kilometra od centra grada, gde se već satima vode žestoke borbe uz brojne žrtve na obe strane.

Trupe koje su na front stigle iz Misurate su do ove tačke došle i pre dva dana, ali su se povukle u opštem haosu, uz najmanje desetak mrtvih i oko 150 ranjenih. Ovaj put napad na centar rodnog grada Moamera Gadafija predvode snage iz Bengazija.

Kao i prilikom juriša jedinica iz Misurate, postavlja se ozbiljno pitanje da li će ustanici uspeti da tokom noći održe liniju fronta, ili će se, kao i u nekoliko prethodnih puta, vratiti na obode grada.

Taktički, u poslednja 24 časa malo se toga promenilo. Grad neprestano bombarduje NATO avijacija, dok sa svih strana po ciljevima u gradu dejstvuju haubice, tenkovi i višecevni raketni bacači. Gadafijeve pristalice, koje predvodi njegov sin Mutasim, uzvraćaju artiljerijom i vešto postavljenim snajperistima.

Stanje na frontu oko Bani Valida mnogo je stabilnije i u poslednja 24 časa nije bilo većih pomeranja, pre svega jer Gadafijeve snage uspevaju da spreče sve pokušaje ustanika da napadnu grad, što je u redovima pobunjenika izazvalo pravu paranoju, pa je ponedeljak protekao u hvatanju izdajnika koji otkrivaju planove, kako piše španski El Pais.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара