Читај ми!

Eksplozije u Tripoliju

Pobunjenici na prilazima Sirtu napadaju Bani Valid sa juga, pošto su u dve nedelje pokušaja da zauzmu Gadafijevo uporište sa severne strane izgubili na desetine boraca i odnose unutar jedinica doveli do usijanja. Povremeni okršaji i u Tripoliju. Mahmud Džibril u Njujorku tvrdi da će sve biti gotovo za 48 sati.

17.08 - Pobunjeničke snage, praćene tenkovima, minobacačima i uz podršku aviona NATO, zauzele Trg Zafaran, na kilometar od centra Sirta.

16.37 - Sastav nove libijske vlade biće saopšten naredne sedmice, izjavio vođa Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil.

16.10 - Serija snažnih ekplozija u mornaričkoj bazi u Tripoliju. Iz baze se vije gust dim, uzrok eksplozija, za sada, nepoznat. 

12.01 - Pobunjenici raketiraju Sirt. Grad u dimu. Avioni NATO bombarduju položaje Gadafijevih snaga, koje tvrde da u Sirtu ima civilnih žrtava. 

02.42 - Ajša, ćerka Moamera Gadafija,tvrdi da je njen otac dobro i da se bori rame uz rame sa svojim pristalicama. Pozvala "libijske lavove da ustanu protiv izdajnika". 

Pobunjenici tvrde da su se privukli do predgrađa rodnog mesta Moamera Gadafija, Sirta, ali bez ikakvog otpora snaga lojalnih svrgnutom libijskom lideru. Ustanici su zauzeli busije na istočnim prilazima gradu.

Posle nekoliko dana žestokih borbi oko Sultane, gde su naišli na ozbiljan otpor Gadafijevih snaga, ovakav razvoj situacije u velikoj je meri iznenadio ustanike, koji su, verovatno strahujući od zasede, odlučili da ne srljaju u grad.

Dve nedelje neuspešnih pokušaja da zauzmu Bani Valid naterao je ustanike da promene taktiku, pa će sledeći udar na taj grad, kako stvari stoje, krenuti sa položaja južno od grada, pošto se severni front pokazao pretvrdim za sve nervoznije pobunjenike.

Na južnom frontu oko grada, do sada, nije bilo značajnijih borbi, pre svega zbog složenog geografskog položaja i ozbiljnih fortifikacija, koje su izgradili Gadafijevi sledbenici, na čijem se čelu, navodno, nalazi Sejf al Islam.

Puškaranje u Tripoliju

Pobunjeničke milicije su se u poslednja 24 časa u nekoliko navrata sukobljavale sa oružanim grupama i u samom Tripoliju.

Kako navode ustanici, sukobi su rezultat potrage za preostalim visokim zvaničnicima Gadafijevog režima, koji pokušavaju da sklonište pronađu u priličnom haosu koji vlada u prestonici.

Sve gotovo za dva dana

Ukoliko je verovati političkom lideru ustanika, Mahmudu Džibrilu, koji je poslednjih dana jedna od glavnih zvezda zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, osvajanje poslednja dva velika Gadafijeva uporišta, Bani Valida i Sirta, biće okončano u narednih 48 časova.

"Jug Libije je oslobođen. Sirt će biti u narednih 48 sati, Bani Valid je pod opsadom... Od tog trenutka, više neće biti potrebe za snagama NATO", rekao je Džibril, komentarišući najave da bi, pod okriljem UN u Libiju mogao biti upućen poseban posmatrački tim od oko 200 francuskih i britanskih vojnika.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво