Sahranjen Aleksandar Solženjicin

Ruski pisac, dobitnik Nobelove nagrade i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin, sahranjen je u Donskom manastiru u Moskvi, uz pravoslavne običaje i sve državne počasti.

Poslednju počast autoru u celom svetu poznatih dela "Arhipelag Gulag" i "Jedan dan u životu Ivana Denisoviča"  odao je i ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je "specijalno prekinuo svoj radni odmor".

Uz prijatelje, saradnike i poštovaoce njegovog dela, među onima koji su došli da na poslednji put isprate Solženjicina, bili su i gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov, predsednik Ruske akademije nauka Jurij Osipov, predsednik Privredne komore i nekadašnji šef diplomatije Jegvenij Primakov, pesnikinja Bela Ahmadulina i mnoge druge ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Po sopstvenoj želji i odobrenju patrijarha moskovskog i cele Rusije Aleksija Drugog, Solženjicin je sahranjen u centralnom delu starog manastirskog groblja, na kom je za proteklih pet vekova postojanja sahranjeno svega nekoliko stotina ljudi.

U Velikoj crkvi manastira u prisustvu udovice Natalije, sinova Stepana i Jermolaja i unuka, zaupokojenu liturgiju služio vikar ruskog patrijarha, arhiepiskog orehovsko-zujevski Aleksij.

Da se oproste od velikog pisca tokom cele noći Moskovljani su dolazili u manastir gde su studenti bogoslovije uz Solženjicinov kovčeg čitali iz Psalama Davidovih.

Udovica i najbliža saradnica u poslu Solženjicina, Natalija, ocenila je da je njegov život bio težak, ali srećan.

"Želeo je da umre u leto i kod kuće, a ne u bolnici, i to mu se ostvarilo", rekla je.

Ruski premijer Vladimir Putin je juče, posle odavanja pošte Solženjicinu, razgovarao sa ministrom obrazovanja i nauke Andrejem Fursenkom i zatražio od njega da "radovi Solženjicina 'zauzmu' dostojno mesto u školama, u književnosti".

"To je čovek koji je zajedno sa narodom preživeo veliku tragediju i represije, svojim radom i životom društvu dao važnu vakcinu protiv bilo kojih vidova tiranije", rekao je Putin.

Od Solženjicina juče su se oprostili i bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov i druge javne ličnosti.

Aleksandar Solženjicin preminuo je u nedelju kasno uveče, u svom domu, u 89. godini života.

Parastos služen i u Beogradu

Parastos ruskom piscu, nobelovcu Aleksandru Solženjicinu služen je u beograskoj Sabornoj crkvi u prisustvu predstavnika kulturnog i javnog života, gradskih vlasti i mnogobrojnih poštovalaca.

"Ispratili smo u nebesku otadžbinu našeg brata po veri i čoveka koji se proslavio pobedivši zlo na zemlji", rekao je episkop hvostanski Atanasije, koji je po blagoslovu patrijarha Pavla služio parastos.

Podsetivši na podršku koju je Solženjicin pružao Srbiji i srpskom narodu u vreme NATO bombardovanja i podršku odbrani Kosova, episkop Atanasije je rekao da je Ordenom Svetog Save Prvog reda SPC Solženjicinu "izrazila duboku ljubav i poštovanje za njegovo svedočenje istine i pravde".

"Njegovo žitije je potvrda da je istina jača od laži i da je dobro jače od zla", rekao je akademik Matija Bećković.

"U SSSR-u Bog piše malim slovom a NKVD velikim", podsetio je Bećković na reči nobelovca, a potom pročitao njegovu molitvu, u kojoj se obraća svevišnjem da ne zatvori sve puteve dobra.

Povezane vesti:

Umro Aleksandar Solženjicin

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи