Читај ми!

Uranijum u Sabi?

Gadafijeve pristalice tvrde da je u bombardovanju Sirta ubijeno više od 150 civila. U opštem haosu koji vlada u redovima ustanika poginulo sedam boraca, dvojica zbog igranja sa ručnim bacačem i još petorica u sudaru vozila. Ustanici, čekajući naređenje za napad, pucaju u kamile.

00.14 - NATO i dalje žestoko napada ciljeve oko Sirta i Bani Valida. Lokalno stanovništvo od početka opsade bez tekuće vode i struje. Ozbiljna nestašica hrane. 

18.46 - Pobunjenici tvrde da su pronašli kontejnere sa radioaktivnim materijalom u Sabi. Nepoznati prah spakovan je u kontejnere označene sa "radioaktivno". Stručnjaci za nuklearno naoružanje tvrde da prah nije preterano opasan, jer se od njega nuklearno gorivo može dobiti tek posle složenog procesa.

17.40 - Dalji otpor je beznadežan... Na kraju, istaći će belu zastavu, ili će biti mrtvi, poručili pobunjenici Gadafijevim pristalicama u Sirtu i Bani Validu. 

15.54 - Bivši libijski premijer Bagdadi el Mahmudi uhapšen u Tunisu. 

13.41 - U vazdušnim udarima NATO aviona i artiljeriskom granatiranju Sirta poginuo 151 civil, rekao Gadafijev portparol Musa Ibrahim.

01.20 - Snažni napadi NATO avijacije na položaje Gadafijevih pristalica oko Bani Valida i Sirta.

01.00 - Konvoj pobunjeničkih vozila upao u zasedu kod Bani Valida, sedam mrtvih, preneo je Rojters

Koncentracija koja je držala pobunjenike sve do pada Tripolija raspala se u paramparčad pred poslednjim bastionima Gadafijevog otpora, Sirtom i Bani Validom, delimično zbog žestokih borbi, a delom i zbog sveopšte nediscipline koja vlada u njihovim redovima.

U seriji neverovatnih incidenata, kako navodi agencija Rojters, kod Bani Valida jedan od pobunjenika se igrao ručnim bacačem, aktivirao ga i razneo sopstvenu glavu, ali i još jednog borca koji se zatekao u blizini.

Nedaleko odatle, još dvojica ustanika su ranjena kada je jedan od boraca ispustio automatsku pušku. Još pet boraca poginulo je u saobraćajnoj nesreći prilikom paničnog povlačenja kod Bani Valida.

Pobunjenici su u nekoliko navrata pokušali da dopru do Sirta, ali su došli na 50 kilometara od tog grada.

Ipak, ustanici su u protekla 24 sata uspeli da uspostave kontrolu nad većim delom Sabe, čime su donekle kompenzovali haos i paniku koji su pratili juriše na Bani Valid i Sirt.

Međutim, uprkos tvrdnjama zvaničnika Nacionalnog prelaznog saveta da kontrolišu najveći deo Sabe, iz predgrađa Al Manšija, koje i nije u rukama pobunjenika, Gadafijeve snage još uvek pružaju otpor. 

U ponedeljak su pobunjeničke trupe zauzele aerodrom i vojni garizon u Sabi, zarobivši pri tom 150 pripadnika Gadafijevih snaga.

Saba je jedna od krucijalnih tački duž rute za bekstvo koja vodi za Niger, a preko koje je dosad prošlo nekoliko konvoja sa zvaničnicima Gadafijevog režima koji su bežali u tu južnu susednu državu.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво