Читај ми!

NATO, još tri meseca iznad Libije

Pobunjenička ofanziva na Sirt i dalje ne daje rezultate. Najmanje 45 ustanika poginulo juče, dok su bolnice u Misurati preplavljene ranjenicima. Lider Nacionalnog prelaznog saveta Mahmud Džibril ponovo najavio formiranje stalne vlade.

16.00 - NATO produžio operacije u Libiji za još tri meseca. 

Veliki broj mrtvih i bolnice prepune ranjenika. Tako bi se najkraćem mogli opisati rezultati pobunjeničkih pokušaja da zauzmu Gadafijev rodni Sirt.

U poslednjem saopštenju Nacionalni prelazni savet priznao je da su njihove snage pretrpele velike gubitke i da su u proteklih nekoliko dana izgubili najmanje 45 boraca, dok je više od 200 ranjeno.

"Ofanziva na Sirt bila je veoma teška kada su u pitanju žrtve", potvrdio je medicinski zvaničnik Suheib Ebu Garza u Misurati udaljenoj oko 150 kilometara istočno od Sirta, gde su prebačeni ranjeni i tela ubijenih.

Snage Nacionalnog prelaznog saveta još ne uspevaju da zauzmu Sirt usled slabe organizacije i dobro postavljene odbrane Gadafijevih snaga. Pored toga, veliki problem pobunjenicima predstavlja veliki nedostatak municije i loše snabdevanje jedinica na frontu kod Sirta.

Gadafijeve snage su postavile odbranu i u Kamsinu, 50 kilometara istočno od Sirta, odakle uspevaju da uhvate pobunjeničke snage koji napadaju Sirt u unakrsnu vatru.

Nova vlada - treći pokušaj

U međuvremenu, lider Nacionalnog prelaznog saveta Mahmud Džibril ponovo je najavio formiranje nove vlade.

"Očekujem da će nova vlada biti predstavljena u narednih deset dana", rekao je Džibril posle konferencije G8, koja je imala za cilj pomoć arapskim tranzicionim demokratijama.

Džibril je istakao da ga ne brine koliko će vremena biti potrošeno da bi se postigao nacionalni konsenzus.

Ipak, Džibrilova uveravanja trenutno su samo reči koje su događaji u proteklih nekoliko meseci demantovali više puta. Ranije diskusije i pregovori oko formiranja stalne vlade propadali su nekoliko puta, delom zbog velike plemenske podeljenosti Libije, a delom zbog činjenice da Gadafi i dalje uživa podršku nekih delova zemlje.

Najbolji primer da reči lidera Nacionalnog prelaznog saveta treba uzeti sa rezervom jeste činjenica da je sedište tog tela i dalje u Bengaziju, uprkos najavama da će biti prebačeno u Tripoli. To budi strahove Zapada i sumnje u sposobnost libijskog naroda da se, posle sedam meseci sukoba, ujedini.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво