Читај ми!

Šarada u pustinji

Moamer Gadafi nazvao pobunu "šaradom", navodeći da se sistem u Libiji zasniva na volji naroda. Bombardovanje NATO-a neće trajati zauvek, rekao Gadafi. NATO za mesec dana gađao 380 ciljeva u Sirtu. Stanovništvo beži od sukoba.

18.37 - Gadafijeve snage ispituju zapadne plaćenike koji su uhvaćeni kod Bani Valida. Navodno, uskoro će emitovati njihov snimak. 

17.06 - Haos u redovima pobunjenika pred Bani Validom. Ustanici pokušavaju da organizuju novi napad.  

Borbe za Bani Valid zapale su u ćorsokak pošto su Gadafijeve pristalice odbile nekoliko, mahom haotičnih, juriša pobunjenika. Ponovo se oglasio Moamer Gadafi, navodeći da je sistem vlasti koji je ustanovio zasnovan na volji naroda i da ne može da se ukloni.

Trenutni događaji u Libiji su "šarada" koja opstaje samo zahvaljujući vazdušnim napadima NATO-a "koji neće trajati zauvek".  "Politički sistem u Libiji je sistem zasnovan na volji naroda i ne može se ukloniti, a bombe aviona NATO-a neće potrajati", rekao je Gadafi u kratkoj audio-poruci koju je prenela sirijska Televizija Arai.

"Nemojte se radovati i nemojte da mislite da je jedan režim zbačen, a drugi ustanovljen uz pomoć napada iz vazduha i sa vode", poručio je Gadafi, u prvom obraćanju naciji posle 8. septembra.

Bitka za Bani Valid

Ustanici su, od jutros, ponovo pokušali da zauzmu Bani Valid, ali bez preteranog uspeha, jer su, kao i prošlih nekoliko dana, naišli na žestok otpor Gadafijevih pristalica, koje kako navode pobunjenici i zapadni obaveštajci, predvodi Sejf al Islam.

Osim otpora Gadafijevih snaga, pobunjenicima problem predstavlja i konstantna gužva na putevima, koju stvaraju stanovnici Bani Valida, koji pokušavaju da pobegnu od ratnih strahota. U toku su pregovori o evakuaciji oko 50.000 ljudi.

Posle početka pregovora, borbe oko ovog grada su praktično utihnule.

Borbe se vode i na prilazima Gadafijevom rodnom gradu, Sirtu, pošto su pobunjenici zauzeli gradić Sultanu, na oko 30 kilometara od njihovog krajnjeg cilja.

Pobunjenici su naveli da će juriš na Sirt početi kada se evakuiše lokalno stanovništvo.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи