Читај ми!

Debakl ustanika u Bani Validu

Žestoke borbe oko Bani Valida. Pobunjenici neprestano napadaju položaje Gadafijevih pristalica, ali ne uspevaju da probiju liniju odbrane. Sve će biti gotovo za dva dana, tvrdi komandant ustanika. Još nepoznata sudbina Francuza i Britanaca koje su Gadafijevi vojnici zarobili u borbama oko tog grada.

01.26 - Gadafijeve pristalice tvrde da su ustanici streljali 42 osobe prilikom jednog od upada u Bani Valid. 

18.03 - Pobunjenici zauzeli Sabhu, jedan od pustinjskih gradova koji je bio pod kontrolom Gadafijevih snaga, saopštio portparol Nacionalnog saveta Ahmed Bani, koji je negirao tvrdnje da su uhvaćeni britanski i francuski plaćenici u Bani Validu. 

17.22 - Pariz demantovao da u Libiji ratuju francuski plaćenici. Britanci i dalje bez komentara.

Gadafijeve snage žestoko brane Bani Valid, koji već danima bezuspešno opsedaju ustanici, uz podršku NATO avijacije, ali i sve brojnijih tenkova i artiljerije. Pretpostavlja se da odbranom grada komanduje Gadafijev sin Sejf al Islam, kao i da je, bar donedavno, tu boravio i svrgnuti lider Libije.

Pobunjenici su, u protekla dva dana, u nekoliko navrata ulazili u grad, ali samo da bi se jednako brzo povukli pod vatrom Gadafijevih snaga, što je izazvalo ozbiljan razdor u redovima ustanika, čiji se komandanti međusobno optužuju za izostanak podrške.

Samo u nedelju u borbama oko Bani Valida i Sirta, ustanici su izgubili 25 boraca.

Kako se čini, nedostatak discipline jedan je od glavnih problema sa kojima se suočavaju komandanti nekoliko hiljada ustanika na prilazima Bani Validu, pa je bar jedan od napada propao jer je pešadija krenula u napad pre nego što je počela artiljerijska priprema.

Veliki napad na Bani Valid, koji je organizovan u petak, propao je zbog žestokog otpora Gadafijevih pristalica, pa sada pobunjeničku liniju fronta drže lokalni dobrovoljci, koji dane provode, kako navodi agencija Asošiejted pres, gađajući plastične flaše i pušeći hašiš.

Povremeno, ukrcaju se u kamione i napadnu Gadafijeve položaje, ali takvi juriši traju kratko, jer se ustanici odmah povuku na početne položaje. U poslednjem od takvih pokušaja da se zavlada Bani Validom poginula su četiri ustanika.

Francuzi i Britanci zarobljeni u Bani Validu

Gadafijeve snage tvrde da će uskoro emitovati snimak na kojem se vidi grupa od 17, uključujući nekoliko Francuza i Britanaca, što bi moglo predstavljati ozbiljan udarac za ustanike, ali i London i Pariz.

"Uhvaćena je grupa od 17 plaćenika... Većina su Francuzi, dvojica su Englezi", rekao je Gadafijev portparol Musa Ibrahim.

Britanija i Franciska nisu komentarisali te navode, tvrdeći da nemaju dovoljno informacija o događaju.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи