Читај ми!

Gadafi i dalje komanduje

Gadafijeve snage kontranapadom napravile pometnju u redovima pobunjenika kod Bani Valida. Žestoke borbe u Sirtu. Moamer Gadafi poručio da je i dalje u Libiji i da komanduje u borbi protiv libijskih ustanika. Najmanje 354 civila poginulo u vazdušnim napadima prošle noći u Sirtu, tvrdi Gadafijev portparol Musa Ibrahim.

19.00 - Žestoki sukobi ponovo izbili na prilazima Sirtu. 

17.02 - Gadafijeve snage započele kontranapad na pobunjeničke položaje u okolini Bani Valida. Najmanje sedam projektila ispaljeno.

13.30 - U napadima NATO snaga na Sirt tokom noći ubijeno 354 ljudi, tvrdi Gadafijev portparol Musa Ibrahim, javlja Rojters.

Gadafijeve snage u Bani Validu otpočele su kontranapad na položaje snaga Nacionalnog prelaznog saveta, dok se, istovremeno, grčevito brane u Sirtu uspešno odbijajući nalete pobunjenika.

Uprkos žestokim uličnim borbama vojni portparol Nacionalnog prelaznog saveta Ahmed Bani rekao je da je "pitanje dana" kada će ta dva grada pasti.

Reporter Al Džazire Anita Meknot javlja da je front kod Bani Valida, iako pobunjenici nisu planirali nikakve vojne akcije, veoma aktivan pošto su Gadafijeve snage, zasipajući pobunjeničke položaje artiljerijskom vatrom, pokrenule kontraofanzivu.

"Pobunjenici bi trebali da izvuku lekcije iz današnjih i jučerašnjih borbi, u kojima, na kraju krajeva, ništa nisu postigli sem što su izgubili dosta ljudi i poslužili Gadafijevim snagama za demonstraciju moći", ocenjuje Meknot.

Ni u Sirtu situacija nije mnogo bolja za snage lojalne Nacionalnog prelaznom savetu. U napadu koji su pokrenuli popodne, uprkos činjenici da su prodrli duboko u grad, bili su primorani na povlačenje usled jake artiljerijske i snajperske vatre. Najmanje 6.000 boraca učestvovalo je u napadu na Gadafijev rodni grad.

"Celokupna situacija je veoma loša. Ne postoji centralni komandni štab, stalno moramo da se povlačimo i regrupišemo", kaže brigadni komandant Saleb Abu Šala.

Sa druge strane, Gadafijev portparol Musa Ibrahim izjavio je za Rojters da se Gadafi i dalje nalazi u Libiji i da komanduje u borbi protiv novih libijskih vlasti. 

"Gadafi rukovodi svim aspektima ove borbe, razgovara sa ljudima, podučava ih, nadgleda otpor", rekao je Ibrahim, napominjući da snage unutar grada imaju dovoljno namirnica, oružja i municije za više meseci borbe.

Ibrahim je rekao i da je u vazdušnim napadima NATO-a na Sirt prošle noći pogođen jedan hotel i jedna stambena zgrada i da su ubijene 354 osobe.

"Avioni su tokom noći ispalili 30 projektila usmerenih na glavni hotel u gradu i zgradu sa više od 90 stanova. Kao rezultat ovog napada za samo jednu noć ubijeno je 354, povređeno 700 i ranjeno 89 ljudi", rekao je Ibrahim preko satelitskog telefona iz Sirte.

U poslednjih 17 dana u napadima NATO-a ubijeno je 2.000 stanovnika Sirta, dodao je Ibrahim.

Kolone libijskih pobunjenika i vozila povukle su se noćas iz Bani Valida, 140 kilometara jugoistočno od Tripolija, posle višečasovne borbe. Prema rečima lekara iz bolnice u obližnjom mestu Višhtata, najmanje šest pobunjenika je ubijeno, a 50 ranjeno. 

Stanje na terenu i činjenica da libijske nove vlasti neće tako lako slomiti otpor Gadafijevih snaga, pokreće strahovanja da bi Libija mogla da se suoči sa dugotrajnim sukobima, kao što je to bio slučaj sa Irakom i Avganistanom.

Iz lokalne radio stanice u Bani Validu građani se pozivaju da pruže otpor, a pobunjenici se nazivaju "izdajnicima koji ne poštuju islamske vrednosti".

Vojni portparol libijske prelazne vlade Ahmed Omar Bani je odbacio te optužbe, ističući da je jedini cilj njihovih snaga da oslobode narod.

Savet bezbednosti UN sinoć je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ublažavaju ekonomske i vojne sankcije Libiji, i uspostavlja misija UN koja treba da pomogne prelaznoj vladi.

Rezolucija je doneta samo nekoliko sati nakon što je Generalna skupština UN izglasala da mesto u UN dobije Nacionalni prelazni savet Libije, čime je i formalno okončano priznavanje vlade Moamera Gadafija.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво