Читај ми!

Gadafijev sin u Nigeru

Zajedno sa još devet osoba Gadafijev sin Sadi stigao u Niger, potvrdio ministar pravde te zemlje. Pobunjenici se, posle serije okršaja sa Gadafijevim pristalicama, povukli iz Bani Valida, očekujući napade NATO avijacije. Beg iz ovog grada usledio pošto se ispostavilo da se u gradu nalazi mnogo više boraca nego što su ustanici očekivali. Borbe u Sirtu i Sabi.

22.25 - Libija će u narednih sedam do deset dana formirati novu prelaznu vladu u kojoj će biti članovi iz svih regiona zemlje, čak onih koji su još pod opsadom, izjavio predsednik Nacionalnog prelaznog saveta Mahmud Džibril.

21.30 - Ministar pravde Nigera Maru Amadu potvrdio da je Gadafijev sin Sadi stigao u tu zemlju.

19.15 - Šef Gadafijeve spoljne obaveštajne službe uhapšen u Tripoliju, prenosi Rojters navode svedoka.

17.30 - Vođa pobunjenika iz Darfura, koji se od maja 2010. godine nalazio u izbeglištvu u Libiji, zbog pada Gadafijevog režima se vratio u Sudan.

01.56 - Burkina Faso ponovo saopštila da će, ukoliko Gadafi to poželi, libijskog lidera dočekati "raširenih ruku".

Jedan od sinova bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija Sadi stigao je u Niger, potvrdio je ministar pravde i portparol vlade Nigera Maru Amadu.

Amadu je rekao da je patrola nigerskih oružanih snaga presrela konvoj u kome se nalazio Sadi, kao i da se u ovom trenutku taj konvoj kreće prema Agadesu, na severu Nigera, a da se očekuje da sutra stigne u glavni grad Niamej.

Sadi je 2004. godine napustio fudbalersku karijeru i posvetio se vojsci gde je tokom ratnih sukoba bio na čelu jedne elitne jedinice.

I dok vlasti Nigera najavljuju da će poštovati obaveze koje imaju prema međunarodnoj zajednici kada su u pitanju članovi Gadafijeve porodice i njegovi bliski saradnici, a protiv kojih su podignute optužnice, u Niger sve češće pristižu konvoji iz Libije.

U petak je jedan konvoj od "desetak vozila" u pratnji pripadnika nigerske vojske, stigao takođe u Agades, a u njemu su se prema poslednjim informacijama, nalazili najbliži Gadafijevi saradnici.

U Agades su u četvrtak doputovala trojica libijskih generala bliskih Gadafiju, a među njima i bivši šef vazdušnih snaga. Oni se nalaze pod nadzorom vojske.

Beg iz Bani Valida 

Kasno noćas, nekoliko kolona vozila napustilo je predgrađe Bani Valida, a komandanti ustanika objasnili su da je reč o koordinisanom uzmicanju, kako bi se otvorio prostor za najavljene vazdušne udare NATO, što je Brisel odmah demantovao.

Serija žestokih okršaja počela je neposredno pre nego što je istekao ultimatum koji su pobunjenici postavili snagama razmeštenim u gradu, ali ustanici nisu preterano dobro procenili protivničke snage, pa se njihov prvi napad na Bani Valid okončao begom na bezbednu udaljenost.

Pred početak napada, ustanici su bili ubeđeni da se nekoliko stotina Gadafijevih pristalica nalazi na položajima van grada, ali se ispostavilo da je protivničkih vojnika mnogo više, kao i da je njihov otpor znatno žešći nego što se očekivalo.

Iako je NATO demantovao bilo kakvu saradnju sa ustanicima oko Bani Valida, avioni Alijanse su do subote uveče u najmanje pet navrata napali Gadafijeve položaje oko tog grada.

Broj mrtvih i ranjenih na obe strane nije poznat, ali su sa fronta neprestano stizala vozila hitne pomoći, pa je praktično izvesno da će ustanici, ukoliko žele da osvoje ovaj grad, morati da plate ozbiljnu cenu.

Ozbiljne borbe vode se i oko Sirta i Sabe, retkih preostalih uporišta Gadafijevih snaga.

I dok pobunjenici najavljuju odlučujuće borbe za mesta koji su i dalje pod kontrolom Gadafijevih pristalica, sukoba ima i među samim pobunjenicima.

Najmanje 12 ljudi je poginulo, a 16 je povređeno kada su se međusobno sukobile dve grupe pobunjenika na zapadu zemlje.

Dve grupe su se sukobile kada je na brigadu pobunjenika iz Garjana i Kikle otvorena vatra u Asabahu pošto su zatražili da im se vrati njihovo teško naoružanje, koje je ostalo u ovom gradu nakon sukoba sa Gadafijevim snagama.

Jedan od zvaničnika je rekao da je krajnji uzrok sukoba činjenica da je Asabah rodni grad nekadašnjeg Gadafijevog sekretara Ahmeda Ramadana.

Ovi gradovi nalaze se na istočnom obodu planina Nafusa i mesecima su bili važni centri otpora koji je pružan snagama svrgnutog lidera Moamera Gadafija.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи