Gadafijev otpor u Bani Validu

Žestoki okršaji pobunjenika i Gadafijevih snaga na ulicama Bani Valida. U gradu se nalazi više od hiljadu branilaca. Još četiri Gadafijeva saradnika prebegla u Niger, čiji je ministar pravde obećao da će ta zemlja sarađivati sa Međunarodnim sudom.

18.52 - Predratna prozvodnja nafte biće postignuta najkasnije za 12 meseci, rekao pobunjenički ministar za naftu Ali Tarhuni, napominjući da nijedan ugovor sa stranim kompanijama neće biti potpisan pre izbora. 

18.15 - MMF priznao Nacionalni savet kao zvaničnu vladu Libije. "Spremni smo da pomognemo libijskim vlastima kroz razne usluge, a tim ćemo poslati čim se stvore bezbednosni uslovi", rekla je predsednica MMF-a Kristin Lagard.

Gadafijeve snage pružaju žestok otpor u Bani Validu, jednom od četiri grada koji su još uvek pod kontrolom Gadafijevih snaga. Pobunjenici polako da napreduju ka centralnom trgu, dok su branioci koncetrisani u severnom delu grada. 

Jedan od zvaničnika pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta Abdulah Kanšil rekao je za Rojters da će pobunjeničke snage danas zauzeti ovaj grad, u kojem Gadafijeve snage ispaljuju rakete iz privatnih kuća.

"Civili će biti zaštićeni. Već smo u gradu, a u kućama smo pronašli raketne lansere. Imamo hiljade boraca", rekao je Kanšil naglasivši da grad brani oko 1.000 Gadafijevih boraca, a da se prethodno pretpostavljalo da ih ima samo 150.

Izveštač Bi-Bi-Sija Ričard Galpin potvrdio je da su u tom gradu brojnije pristalice Gadafija u odnosu na snage pobunjenika.

NATO avioni, nesmanjenom žestinom, gađaju položaje Gadafijevih snaga pružajući vazdušnu podršku ustanicima. Izveštač Rojtersa navodi da je čuo najmanje pet eksplozija.

Pobunjenici još nisu ušli u priobalni Sirt, kao i gradove Jufra u centralnom delu zemlje, i Sabha, na jugozapadu. Istovremeno, Nacionalni savet je saopštio da pokušava da pregovara o mirnom razrešenju pat pozicija u ovim mestima.

Gadafijevim trupama danas ističe rok za predaju, ali je malo verovatno da će branioci poslednja četiri uporišta položiti oružje, što pokazuju i sukobi poslednjih dana.

Novi prebezi 

U međuvremenu, sve češći su prebezi Gadafijevih visokih zvaničnika. Još četiri visoka vojna zvaničnika iz armije bivšeg libijskog vođe prebegla su u Niger, saopštio je ministar pravde Nigera Amadu Morou.

Prema njegovim rečima među njima se nalazi i glavnokomandujući vazduhoplovnih snaga libijske vojske. Iako je odbio da kaže njihova imena, Morou je, ipak, rekao da se nalaze u hotelu Etual di Tenere u prestonici i čuvaju ih naoružani čuvari.

Što se eventualnog izručenja libijskih zvaničnika tiče, Morou je sinoć obećao da će Niger ispuniti svoje obaveze prema međunarodnim sudovima.

"Ako se na teritoriji Nigera nalaze Libijci za kojima je raspisana međunarodna poternica, mi ćemo poštovati sve procedure, u slučaju da to zvanično zatraž Međunarodni sud pravde", rekao je Amadu.

Zvaničnici Nigera potvrdili su da su na teritoriju svoje zemlje "iz humanitarnih razloga" primili desetak bliskih saradnika Moamera Gadafija, među kojima je i bivši šef bezbednosnih jedinica Mansur Dav.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се