Читај ми!

Krađa Gadafijevog oružja

Zapad strahuje zbog masovne krađe projektila iz arsenala bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija. Ukoliko oružje dospe u ruke terorista, to bi moglo da ima nesagledive posledice.

Zapadne agencije zabrinute su zbog masovne krađe projektila iz arsenala bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, što bi, ukoliko oružje dospe u ruke terorista, moglo da ima nesagledive posledice.

"To je ogroman problem. Libija je imala oko 20.000 projektila zemlja-vazduh, a veliki broj tih projektila je nestao. Ovo bi moglo da pretvori čitavu Severnu Afriku u zonu zabrane letova", kaže Piter Bukert, direktor za vanredne situacije u Hjumarn rajts voču, piše londonski Indipendent.

U trenutku kada se građanski rat u Libiji bliži kraju, stotine bunkera i kasarni sa libijskim oružjem, od kalašnjikova do projektila, oklopnih vozila, tenkova i projektila ostale su bez čuvara, a mnogi od njih su opljačkani.

Reč je mnogo većim zalihama od onih kojima su se naoružale pobunjeničke snage u Iraku i Avganistanu.

U Libiji je na tim mestima bilo još manje čuvara. Za te dve zemlje u Libiji nema stranih trupa, a opozicija koja pokušava da formira novu vladu svu energiju ulaže u napore da zauzme preostala uporišta snaga lojalnih Gadafiju, navodi list.

Stotine projektila "vazduh-zemlja", za kojima čeznu terorističke grupe i "otpadnički" režimi, nestalo je proteklih dana iz jednog od libijskih stovarišta oružja, piše Indipendent.

Ukradeni projektili uključju 480 projektila SA-24 ruske proizvodnje za napade na savremene avione i starije projektile SA-7 i SA-9, koji mogu da obore putničke avione, a za koje je zainteresovana Al kaida, piše list.

Projektili zemlja-vazduh SA-24 "Grinč" mogu da gađaju bombardere, borbene helikoptere kao što su Apači pa čak i krstareće rakete i imaju domet do 11.000 stopa. Vašington je svojevremeno pokušao da utiče na Ruse da blokiraju prodaju tih projektila Ugu Čavezu u Venecueli i Teheranu.

Projektili SA-7 i SA-9 su stariji, ali mogu da obore putničke avione ili da se koriste protiv vojnih meta kao što su bespilotne letilice koje sve više koriste SAD, naveo je list.

Oružje se iznosi u druge zemlje

U vazdušnim udarima NATO uništeno je oko 600 projektila, radarskih sistema i skladišta. Režimske snage su tada premestile deo oružja iz vojnih u civilna područja, tako da se do njega moglo doći kada su pobunjenici preuzeli kontrolu.

Projektili za koje se juče otkrilo da nedostaju, prvobitno su uzeti iz štaba 32. brigade u Tripoliju, koja je bila pod komandom Gadafijevog sina Hamisa i prebačeni u civilnu zonu.

Indipendent piše da je sve više dokaza da se oružje iz Libije iznosi u druge zemlje.

Alžirski ministar spoljnih poslova tvrdi da se borci Al kaide naoružavaju oružjem iz Libije. Vlada u Čadu je izvestila da su u tu zemlju stigli projektili iz Libije, dok vlasti u Nigeru pokušavaju da uđu u trag isporukama plastičnog eksploziva.

U nekim slučajevima oružje krade lokalno stanovništvo. U gradu Tarhuna, u blizini Bani Valida, u hangarima je parkirano više od 100 tenkova i oklopnih vozila ruske proizvodnje. Grupa naoružanih lokalnih stanovnika je došla da vidi da li mogu da iskoriste nešto od toga.

"Mislili smo da bi naša sela možda mogla da imaju sopstvene tenkove," rekao je jedan od njih, prenosi list.

Međuvladina Organizacija za zabranu hemijskog oružja saopštila je ove nedelje da veruje da su zalihe hemijskog oružja u Libiji bezbedne, uprkos nemirima koji u toj zemlji traju od februara ove godine, javio je AP.

Generalni direktor te organizacije Ahmet Uzumču rekao je da je od "izvora čuo da su preostale zalihe hemijskog oružja bezbedne", ali nije želeo da otkrije izvore.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво