Читај ми!

Borbe za Bani Valid

Posle više od deset dana pregovora pobunjenici napali Bani Valid. Ulične borbe u jednom od poslednjih Gadafijevih uporišta. Gadafi lociran u krugu od 60 kilometara, tvrdi Nacionalni prelazni savet. Formirana specijalna jedinica za potragu za bivšim libijskim vođom.

21.04 - Novi okršaj Gadafijevih snaga i pobunjenika u blizini Sirta. Branioci u gradu dejstvovali raketama po položajima ustanika. 

20.32 - "Ako se na teritoriji Nigera nalaze Libijci za kojima je raspisana međunarodna poternica, mi ćemo poštovati sve procedure i zahteve Međunarodnog suda", rekao ministar pravde te zemlje Amadu.

12.07 - Interpol izdao poternicu za hapšenje Moamera el Gadafija, njegovog sina Saifa el Islama i šefa Obaveštajne službe Abdulaha el Senusija, javlja Rojters.

10.40 - Grupa Gadafijevih zvaničnika, među kojima je i njegov čuvar general Ali Kana su u Nigeru, tvrde bezbednosni izvori te zemlje, a prenosi Rojters.

Pobunjenici su, nakon više od deset dana pregovora, ušli u Bani Valid. Jedno od poslednjih Gadafijevih uporišta sada je poprište uličnih borbi, a njegov pad usmeriće pogled ustanika na poslednji Gadafijev bastion - Sirt.

"Naše snage nalaze se u centru grada, a branioce Bani Valida smo potisnuli u severni deo, odakle pucaju na nas iz snajpera", naveo je zvaničnik Nacionalnog saveta Abdulah Kanšil.

Prema njegovim rečima u gradu se nalazi još oko 600 Gadafijevih pristalica i da je nedavno poslato pojačanje.

"Ljudi su veoma uplašeni, zato smo morali da uđemo u grad", rekao je Kanšil, dodajući da za to nisu dobili naređenje centralne komande Nacionalnog prelaznog saveta.

Grad je, zajedno sa Sirtom i pustinjskim gradom Sabhom, poslednje mesto koje još uvek nije pod pobunjeničkom kontrolom. Odmah po ulasku u grad, deo ustaničkih trupa poslat je na Sabhu.

Ranije danas Gadafijeve snage, koje su se nalazile severno od Bani Valida, bombardovale raketama "grad" ustaničke položaje.

Gadafi lociran? 

Rukovodstvo libijskog Nacionalnog prelaznog saveta saopštilo je da je zadatak lociranja i hapšenja Moamera Gadafija poveren specijalnoj jedinici boraca, kao i da je libijski lider lociran u krugu od 60 kilometara.

Pripadnici specijalne jedinice preslušavaju telefonske razgovore Gadafijevih pomoćnika, proučavaju satelitske snimke i intervjuišu svedoke.

"Agencije prenose da se Gadafi verovatno kreće u konvoju malog broja automobila, trudeći se da ga ne primete snage NATO-a ili pobunjenici. Ipak, locirana je oblast od 60 kilometara gde se nalazi", izjavio je portparol vojnog saveta u Tripoliju.

Prema njegovim rečima, bivši libijski lider se ne zadržava na istoj lokaciji duže od tri sata, i da je njegovo hapšenje "samo pitanje vremena". Portparol vojnog saveta u Tripoliju tvrdi da pobunjenici imaju jedinicu sa više od 200 specijalnih snaga koje tragaju za Gadafijem.

Pomoć u potrazi za Gadafijem pružaju francuski i manji timovi američke obaveštajne službe.

"Nije mudro da objavimo gde se nalazi pukovnik Gadafi. I ako saznamo gde je, nećemo otkriti tu informaciju", rekao je Mahmud Džibril, predsednik Nacionalnog prelaznog saveta Libije.

Džibril je izjavio i da "borba za oslobođenje još nije završena" i da pobunjenicima predstoje veliki izazovi.

Na jugu Libije još ima gradova koje drže snage lojalne Moameru Gadafiju, a situacija u Sirtu i Bani Validu još nije rešena.

Stručnjaci američke vlade i nekoliko privatnih kompanija pomažu libijskim novim vlastima u potrazi za ubojitim protivavionskim sistemima koji su, po medijskim izveštajima, bili sakriveni u Tripoliju, a posle rušenja Gadafija pokradeni, potvrdio je Stejt department.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво