Читај ми!

Gadafijev duh jezdi Libijom

Potera za Moamerom Gadafijem i njegovim sinovima se nastavlja, ali pobunjenici, kako se čini, nemaju predstavu gde se bivši lider te države zaista nalazi. Gadafi: Nisam u Nigeru, takvi izveštaji predstavljaju "psihološki rat i laži".

22.25 - Nova salva projektila ispaljena sa položaja Gadafijevih snaga u Bani Validu.  

13.49 - Pobunjenici dali Gadafijevim pristalicama u Bani Validu rok do petka da se predaju ili suoče sa ozbiljnim napadom. Gadafijeve snage odgovorile salvom projektila. 

13.18 - Moamer Gadafi prodao petinu libijskih rezervi zlata kako bi finansirao državne službe i rat protiv ustanika. Lokalnim trgovcima prodato 29 tona zlata, za koje je režim dobio oko milijardu dolara. 

00.39 - NATO nema nameru da bombarduje konvoj Gadafijevih vozila, ukoliko ga pronađe, jer nema naznaka da delovanje libijskog lidera predstavlja opasnost po civile, pa samim tim nije deo mandata UN prema kojem Alijansa deluje u Libiji. 

00.15 - Niger neće sprečavati Moamera Gadafija da uđe u tu državu, saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova. Niger nema mogućnosti da kontroliše granicu. 

Već deset dana duga saga o Bani Validu, pregovorima ili ofanzivi se nastavlja, iako se na trenutak činilo da je lokalno veće staraca pristalo da ustanici umarširaju u grad bez borbe. U sredu, glasine o dogovoru su bile toliko ubedljive da su pobunjenici počeli da šenluče, proslavljajući pobedu, ali kako se brzo ispostavilo, prerano, jer od dogovora nije bilo ništa.

"Nema dogovora", rekao je lokalni lider muftija Al Rabasi, koji je predvodio delegaciju Bani Valida u pregovorima sa pobunjenicima, dodajući da nijedna od strana ne želi da se upušta u sukob, što je među optimistima probudilo nadu da će, do isteka ultimatuma ustanika u subotu, strane ipak naći neku vrstu zajedničkog jezika.

Kako navode izvori bliski pregovorima, predstavnici Bani Valida duboko su podeljeni oko daljih poteza, jer se u gradu od oko 90.000 stanovnika i dalje nalazi veliki broj Gadafijevih pristalica i, moguće, jedan od njegovih sinova.

Takve pretpostavke dele i pregovarači iz redova ustanika, koji tvrde da su u gradu dvojica Gadafijevih sinova - Sejf al Islam i Motasim, a moguće i portparol svrgnute vlade Musa Ibrahim.

Mesto boravka porodice Gadafi, međutim, nije moguće odrediti, pa su i visoki zvaničnici novih vlasti, posle senzacionalnih izjava da su glavnog protivnika opkolili i da je njegova smrt ili hapšenje pitanje trenutka, ili dana, u velikoj meri smirili strasti i priznali da "nemaju predstavu gde se Moamer Gadafi nalazi".

U opštoj zbrci koja je zahvatila Libiju posle pada Tripolija, pobunjenicima se, kako se čini, učinilo da beg u Niger deluje kao najrealnija opcija, pa su u sredu uveče poslali izaslanike u tu državu, tražeći da tamošnje vlasti zatvore granicu za porodicu Gadafi.

Put u Niger posledica je pretpostavki zapadnih obaveštajnih službi da se Gadafi sa grupom saradnika konvojem od desetak vozila, kroz pustinju i teritoriju koju kontrolišu njemu prijateljska plemena, polako kreće ka južnoj granici države.

Gadafi: NATO će biti poražen

U međuvremenu, sam Gadafi negirao je da je prebegao u Niger, dodajući da takvi izveštaji predstavljaju "psihološki rat i laži" i obećao da će pobediti NATO snage za koje kaže da gube na snazi.

"Nemaju ničem drugom da pribegnu osim psihološkom ratu i lažima", rekao je Gadafi u prvom obraćanju posle nekoliko dana, objavljenom na Televiziji Arai Oruba, sa sedištem u Damasku.

Gadafi je poručio pristalicama da "ne gube vreme na slabog i podlog neprijatelja". "Oni žele da oslabe naš moral", dodao je Gadafi. Naglasio je da će NATO biti poražen, jer mu njegove "logističke mogućnosti neće dozvoliti" da nastavi vojnu intervenciju, preneo je AFP.

"Spremni smo da u Tripoliju i svuda pojačamo svoje napade protiv pacova, plaćenika", kazao je Gadafi.

Nakon što su pobunjenici zauzeli Tripoli, 23. avgusta, Gadafi se više puta obraćao pristalicama posredstvom Televizije Arai, kojom upravlja bivši irački sunitski poslanik Mišan al-Džuburi.

On je jedina osoba koja je od tada bila u kontaktu sa Gadafijem i tvrdi da su bivši libijski lider i njegov sin Saif al-Islam i dalje u Libiji.

"Mogu da vam kažem da sam nedavno razgovarao sa Gadafijem. On je u Libiji, veoma dobrog raspoloženja, oseća se snažno, ne plaši se i bio bi srećan da pogine boreći se protiv okupatora", izjavio je Džuburi francuskoj agenciji.

Zvaničnicima prelaznih vlasti, međutim, nije strana teorija da se Gadafi krije u Bani Validu, Tripoliju, Sirti, Sabi, ili ko zna gde još...

Francuzi, koji navodno imaju pouzdanu mrežu špijuna u pojasu koji zahvata i Niger i Burkinu Faso, pre svega jer su to bivše francuske kolonije, tvrde da je Gadafijev plan jednostavan - poslao je konvoj u Niger ne bi li se uverio u dobre namere tamošnjih vlasti, a zatim će i sam preći granicu i na kraju otići u Burkinu Faso.

Број коментара 79

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво