Читај ми!

Gadafi, beg kroz pustinju

Ustanici tvrde da su opkolili Moamera Gadafija na teritoriji prečnika 60 kilometara. Ustanici zaziru od upada na teritoriju južnih libijskih plemena. Bivši Libijski lider poslednji put viđen u selu Gat 950 kilometara južno od Tripolija. Pobunjenici smatraju da pokušava da se prebaci u Niger ili Čad.

19.20 - Gadafi nije u Nigeru, a navodi o konvoju vozila koji su iz Libije stigli u Niger nisu tačni, saopštilo ministarstvo pravde te zemlje. 

18.53 - Desetine protiavionskih projektila SA-24 nestale iz magacija brigade koju je vodio Gadafijev sin Hamis. Zapad se dao u potragu za raketama strahujući da će pasti u ruke radikalnim islamistima. 

17.10 - NATO nema informacije gde je Gadafi, niti je on meta NATO-a, rekao Anders Fog Rasmunsen. SAD nema informaciju da je Gadafi napustio Libiju.

16.20 - Pobunjenici zatražili od okolnih država da spreče beg Moamera Gadafija sa teritorije Libije. 

11.35 - Moamer Gadafi je opkoljen i pitanje je trenutka kada ćemo ga uhvatiti ili ubiti, tvrde pobunjenici, ne navodeći mesto na kojem se bivši libijski lider nalazi. 

11.17 - Pobunjenici spremni da uđu u Bani Valid u nekoliko narednih sati, uprkos činjenici da u gradu postoji otpor prema dogovoru lokalnih lidera i ustanika. Računa se da 10 odsto stanovnika ne želi da vidi ustanike u svom gradu.

10.27 - Saleh Ibrahim al Mabruk, koji se sumnjiči da je odgovoran za smrt libijskih studenata i ubistvo britanske policajke Ivon Flečer 1984. godine, pobegao je u Bugarsku pre pada Tripolija, tvrdi sofijski dnevnik "24 časa".

Potera za Moamerom Gadafijem još jednom je, kako se čini, zapala u ćorsokak, jer pobunjenici strepe da bi bilo kakva agresivna akcija na teritoriji južnih plemena mogla da izazove nove sukobe u već sasvim dovoljno krvavom građanskom ratu.

Gadafi se, navodno, već danima povlači ka južnoj granici Libije u pokušaju da pređe na teritoriju prijateljski raspoloženih lidera Čada i Nigera, ali preciznih podataka o njegovom kretanju, zapravo, i nema jer zapadni obaveštajci i ustanici za njegovim kretanjem kasne najmanje tri dana.

Posle nekoliko dana spekulacija, pobunjenici su objavili da je Gadafi opkoljen na teritoriji prečnika oko 60 kilometara, kao i da je pitanje trenutka kada će biti ubijen ili zarobljen.

Ustanici, međutim, nisu želeli da saopšte gde se nalazi bivši libijski lider, ali su sve oči uprte na granični pojas, ka Čadu i Nigeru, pošto je nekoliko izvora, u međuvremenu, javilo o njegovom kretanju u tom pravcu.

Svrgnuti libijski lider, kako tvrde ustanici, viđen u selu Gvat bezmalo 1.000 kilometara južno od Tripolija, ali i još celih 300 kilometara od granice sa Nigerom. Takvo mesto, međutim, ne postoji. Selo Gat se nalazi uz samu granicu sa Nigerom. 

U međuvremenu, preko granice prešla je kolona vozila libijske vojske, koja je u ponedeljak posle podne stigla do prestonice Nigera, ali su tamošnji zvaničnici demantovali da se među desetak visoko pozicioniranih ljudi Gadafijevog režima nalazio i svrgnuti lider.

Konvoj vozila, koji se prema različitim izvorima broja od dvadesetak do čak 250 vozila, navodno, kretao se prema Sijera Leoneu, ali u opštoj konfuziji koja prati lov na Gadafija, sve te informacije treba uzeti sa ozbiljnim rezervama.

Ukoliko se tvrdnje špijuna pokažu tačnim, Gadafi se nalazi na savezničkoj teritoriji plemena Tuareg, Ovlad Sulejman i Ahdajrat, sa kojima je libijski lider imao dobre odnose jer im je dodelio zemlju.

Najveću prepreku poteri predstavlja činjenica da pobunjenici na teritoriju tih plemena ne smeju da uđu bez dozvole, pa su u toku komplikovani pregovori u kojima ustanici plemenskim liderima pokušavaju da objasne da promena vlasti u državi ne menja njihov status.

Opsada Sirta i Bani Valida

Najmanje dva ustanika su poginula, a nekoliko ih je ranjeno u sukobima koji su izbili na prilazima Sirti, jednom od četiri ozbiljna uporišta snaga lojalnih Moameru Gadafiju.

Ostaje, međutim, nejasno da li ta pucnjava predstavlja početak dugo najavljivanog juriša ustanika na taj grad, ili se, prosto, radi o neplaniranom susretu patrola. Sukob se dogodio oko 80 kilometara daleko od ovog grada.

Pobunjenici su u nastupanju prema Sirtu i Bani Validu pokazali zavidno strpljenje, čekajući da  lokalno stanovništvo odustane od daljeg ratovanja, ali se o detaljima sporazuma pregovara već danima, sa različitim uspehom.

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи