Читај ми!

Beg iz Bani Valida

Gadafijevi sinovi Seif el Islam i Motasim napustili Bani Valid, koji opsedaju pobunjenici. Američki obaveštajci upozoravaju na ambicije radikalnih islamista u Libiji. Opasno je biti crnac u Tripoliju, saopštio "Hjuman rajts voč", posle serija izveštaja o zlostavljanju afričkih migranata u Libiji.

16.01 - Šef Gadafijevih snaga bezbednosti Mansur Dao pobegao u Niger, sa još desetak osoba.  

15.32 - Gadafijevi sinoci Seif el Islam i Motasim u subotu napustili Bani Valid, jedan od svega četiri grada koja kontrolišu snage lojalne bivšem libijskom lideru. 

12.28 - Džihadisti u redovima pobunjenika planiraju da preuzmu vlast u Libiji, tvrdi Vašington tajms pozivajući se na američke obaveštajne izvore. Špijuni SAD, međutim, ne mogu da procene stvarnu snagu radikalnih islamista. 

12.07 - Pobunjenici dovlače pojačanja oko Bani Valida. Očekuje se početak napada, mada se posrednici nadaju da bi opsada grada mogla biti okončana bez okršaja.

03.00 – Oprečme informacije iz Bani Valida. Grad bez borbe pao u ruke pobunjenika, javila italijanska agencija ANSA. Ostali izvori javljaju o pucnjavi na obodima grada, ali i o žestokim borbama Gadafijevih snaga i ustanika.

01.20 - Seif el Islam upropastio šansu za pregovore sa ustanicima, rekao njegov brat Sadi Si-En-Enu, navodeći da već dva meseca nije video oca, Moamera Gadafija. 

01.12 - Propali pregovori pobunjenika i Gadafijevih snaga u Bani Validu. Sad je sve u rukama vojnika, saopštili pobunjenici, navodeći da bi napad mogao početi tokom noći. 

Libijski pobunjenici, posle serija vojnih uspeha, na meti ozbiljnih kritika, prvo zbog zlostavljanja političkih protivnika i, sada, zbog maltretiranja crnaca u Tripoliju. Međunarodne organizacije traže od ustanika da hitno zaustave takve akcije.

"Opasno je biti tamne boje kože u Tripoliju", rekla je direktorka "Hjuman rajts voča" za Bliski istok i severnu Afriku Sara Lea Vitson, navodeći da pobunjenici, bez dokaza, hapse i zlostavljaju radnike iz afričkih država pod optužbom da su Gadafijevi plaćenici.

Prema medijskim izveštajima, ustanici su na taj način pohapsili nekoliko hiljada crnaca, koje drže po improvizovanim zatvorima ili stadionima, bez odgovarajuće nege. Pobunjenici su priznali da je samo u Tripoliju, od njihovog dolaska na vlast, uhapšeno oko 5.000 ljudi.

Međunarodna organizacija za migracije je, istovremeno, saopštila da su migranti iz Podsaharske Afrike na meti napada, kao i da su neki ubijeni.

Meta: Bani Valid

Pobunjenici, koji nadiru ka Bani Validu, sukobili su se sa Gadafijevim snagama na prilazima tom gradu čime su, suštinski, umrle nade da bi se opsada jednog od poslednjih velikih uporišta Gadafijevih snaga mogla završiti bez sveopšteg krvoprolića.

Do pre nekoliko dana, u Bani Validu se nalazilo oko 2.000 Gadafijevih boraca, ali su NATO avioni u poslednjih 48 sati zabeležili značajne pokrete trupa iz tog grada, pa ostaje nejasno da li Gadafi uopšte namerava da brani Bani Valid.

Ustanici se nadaju da se u gradu nalaze njegovi sinovi Seif el Islam i Sadi, ali su zapadni obaveštajci saopštili da su oni, kako se čini, napustili Bani Valid, te će ustanici, ukoliko uopšte nekoga uspeju da zarobe, morati da se zadovolje daljim rođacima.

Istovremeno, nacionalni prelazni savet Libije tvrdi da je Hamis Gadafi, ubijen u blizini Tripolija i sahranjen u blizini Bani Valida, preneo je Itar-Tas.

Opozicija je prethodno dva puta saopštavala da je Hamis ubijen, ali ti navodi nijednom nisu bili zvanično potvrđeni.

Iako je već nedeljama u toku opšta potera za Moamerom Gadafijem, čini se da niko nema predstavu gde se nalazi dojučerašnji lider Libije, pa su pobunjenici sve skloniji teoriji da je njihov najžešći protivnik napustio zemlju pre izvesnog vremena.

Tajni razgovori Pekinga i Tripolija

Povodom navoda u medijima da je Peking vodio tajne razgovore o isporuci oružja Gadafiju, ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da Kina nije ni direktno ni indirektno snabdevala Libiju oružjem, iako je režim Moamera Gadafija kontaktirao neka kineska preduzeća.

Kanadski dnevnik Gloub end mejl ranije je objavio da je Peking u julu ponudio Gadafiju oružje, kao i da su kineske državne kompanije bile spremne da Tripoliju prodaju oružje i municiju u vrednosti od najmanje 200 miliona dolara i pored sankcija UN uvedenih Gadafijevom režimu.

Prema pisanju kanadskog dnevnika, kineske vlasti su imale tajne razgovore o isporukama oružja Libiji preko Alžira i Južne Afrike, ali oružje nije isporučeno.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво