Читај ми!

Stros Kan ponovo u Francuskoj

Nakon što je sud u Njujorku odbacio sve optužbe protiv Dominika Stros Kana za seksualno zlostavljanje hotelske sobarice, bivši direktor MMF-a vratio se u Francusku.

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros Kan, posle brojnih neprijatnosti koje je doživeo u SAD proteklih meseci, gde je bio optužen za seksualno zlostavljanje sobarice, vratio se u Francusku. Okružno tužilaštvo u Njujorku odustalo je od svih optužbi protiv njega prošle nedelje, nakon čega je Stros Kanu dozvoljeno na napusti Ameriku.

Njujorški sud odbacio je sve optužbe protiv Stros Kana 23. avgusta, a tužilaštvo je saopštilo da odustaje od krivičnog procesa, jer sumnja u kredibilitet glavnog svedoka, Nafisatu Dijalo, sobaricu hotela "Sofitel", koja je optužila Stros Kana za seksualni napad.

Pre hapšenja, Stros Kan se smatrao za jakog protivkandidata aktuelnom predsedniku Nikoli Sarkoziju, na predstojećim izborima, a, zbog skandala, bio je primoran i da podnese ostavku na mesto izvršnog direktora MMF-a.

Stros Kan je doputovao u Francusku sa suprugom Anom Sinkler, tri i po meseca pošto je uhapšen pod optužbom za seksualni napad. Snimici nekadašnjeg direktora MMF-a sa lisicama na rukama obišle su svet.

Stros Kan je bio smešten u zatvor na ostrvu Rajker, između Kvinsa i Bronksa, gde je proveo svega nekoliko noći. Smešten je u prazno zatvorsko krilo namenjeno obolelima od zaraznih bolesti, gde je redovno kontrolisan da ne bi izvršio samoubistvo.

Na slobodu je pušten pod restriktivnim uslovima kućnog pritvora, uz kauciju od milion dolara, najvišu za slučaj koji nije povezan sa ubistvom.

Po izlasku iz zatvora, smešten je u kuću na Menhetnu, gde je 24 sata dnevno nosio narukvicu kojom se elektronski kontroliše njegovo kretanje, dok je ispred kuće bio naoružani čuvar.

Kancelarija državnog tužioca je u međuvremenu otkrila da je Dijalova (32), imigrantkinja poreklom iz Gvineje, lagala u opisu detalja incidenta u hotelu, tako da je Stros Kan 1. jula oslobođen, ali mu nije vraćen pasoš.

Kredibilitet Dijalove dodatno je bio ugrožen otkrićem da je u prisluškivanom telefonskom razgovoru razgovarala o mogućnosti da iskoristi činjenicu da je Stros-Kan bogat. Nakon ovog saznanja, državno tužilaštvo je odustalo od optužnice.

Dijalova je protiv Stros Kana 8. avgusta pokrenula građansku parnicu, sa zahtevom za odštetu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво