Bani Valid, dan odluke

Istekao rok za predaju koji su Gadafijevim snagama u Bani Validu ispostavili pobunjenici. Kapitulacija ili sveopšti napad. NATO priprema teren za akciju, ustanici na desetak kilometara od grada u kojem se krije bar nekoliko članova porodice Gadafi.

 20.53 - Nacionalni prelazni savet Libije potvrdio je da je Hamis Gadafi, sin svrgnutog libijskog lidera, ubijen u blizini Tripolija i sahranjen u blizini grada Bani Valid, južno od prestonice.

16.38 - Glavnokomandujući vojnog saveta pobunjenika Abdul Hakim Belhađ rekao da zna gde se nalazi Gadafi, javlja Al Džazira. 

13.31 - Gadafiju treba suditi u Libiji za zločine počinjene tokom njegove vlasti bez obzira na optužbe protiv njega od strane Međunarodnog krivičnog suda, rekao je predstavnik Nacionalnog saveta u Londonu Guma al Gamati.

13. 19 - Pobunjenici najavili da će uskoro krenuti u napad na Bani Valid.

02.47 - Gadafi mora da se preda ili će umreti, rekao komandant ustaničkih snaga u Tripoliju Abdel Hakim Belhaj. 

Ustanici su na prilaze Bani Validu doveli oko 2.000 boraca u pokušaju da prepadnu Gadafijeve snage stacionirane u tom gradu i bez borbe preuzmu kontrolu nad retkim preostalim uporištem snaga lojalnih sada već bivšem libijskom lideru.

Na drugoj strani fronta nalazi se najmanje 1.000 Gadafijevih vojnika.

Prethodnice ustaničkih snaga zaustavile su se na desetak kilometara od grada ostavljajući pregovaračima još jednu šansu da dogovore uslove predaje grada, mada NATO avioni i dalje prilično žestoko zasipaju položaje Gadafijevih snaga.

Veruje se da je sklonište u Bani Validu pronašlo nekoliko članova Gadafijeve porodice, ali su priče o tome da odbranu grada vode njegovi sinovi, uključujući i Sejfa al Islama ustupili mesto nešto razvodnjenijoj verziji, pa bi pobunjenici u tom mestu mogli eventualno nabasati na njegove rođake.

Sinovi, koji su u Bani Validu boravili prethodnih dana su u međuvremenu netragom nestali, kao i Gadafi za koga su zapadne obaveštajne službe sa "velikom sigurnošću" donedavno tvrdile da se krije u tom gradu.

Doduše, isti izvori navode da je od petka posle podne grad napusti veliki broj vozila, najverovatnije pripadnika brigade koju je predvodio Gadafijev sin Hamis, koji je, navodno, ubijen u napadu aviona NATO nedaleko od tog grada.

Pregovarači dve strane poslednji put su se sastali u subotu posle podne, kada su predstavnici Bani Valida rekli da nemaju nameru da se predaju.

Bani Valid je "prestonica" plemena Varfala, koje je do sada bilo izuzetno lojalno Gadafiju, ali je 1993. godine baš u tom gradu izbila velika pobuna vojnih jedinica, posle koje su zapadni diplomati tvrdili da su ubijene desetine buntovnika.

U akciji učestvuju britanski specijalci i jedinici iz još nekoliko zapadnih država, koji već izvesno vreme pokušavaju da uđu u trag Moameru Gadafiju, koristeći svakakva tehnološka čudesa, ali i bespilotne letelice "predator".

Gadafi je poslednji put viđen prošlog petka u južnom delu Tripolija, odakle je otišao zajedno sa sinovima Hanibalom i Muhamedom i ćerkom Ajšom. Njih troje su u ponedeljak ušli u Alžir, ali je ta država odbila gostoprimstvo Gadafiju, od kada mu se gubi svaki trag.

Zapadni obaveštajci smatraju da je Gadafi posle neuspelog bega u Alžir krenuo pravo na jug zemljem, odnosno u Sabu.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво