Rusija zove pobunjenike

Delegacija Nacionalnog prelaznog saveta pozvana u Moskvu na razgovore o energetskoj saradnji. Ukinute sankcije za 28 preduzeća iz Libije. Pobunjenici dali novi rok za predaju Sirta do 10. septembra. CIA sarađivala sa Gadafijem, piše "Vol Strit Džurnal". Crnci nepoželjni u Libiji.

19.14 - UN će biti domaćin novog sastanka "Prijatelji Libije" koji je zakazan za 20. septembar u Njujorku. 

18.40 - Dve i po milijarde evra zamrznutih sredstava trebalo bi da bude stavljeno opoziciji na raspolaganje u narednih dve nedelje, rekao šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je članove libijskog Nacionalnog prelaznog saveta na pregovore o ranije zaključenim energetskim sporazumima između dve zemlje, navodeći da će se o problemu naftnih i energetskih sporazuma sa Libijom razgovarati direktno sa vodećim predstavnicima Saveta. Zaštitu interesa svojih preduzeća zatražila je i Kina.

"Oni su predložili da se sastanemo. Pozvali smo ih da dođu u Moskvu i pričaćemo sa njima o svim vidovima buduće saradnje", rekao je Lavrov.

Istaknuti lideri Sveta su ranije izjavljivali da će prednost u energetskim aranžmanima imati kompanije iz vodećih zapadnih zemalja Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske, koje su aktivno pomagale svrgavanje Gadafija.

Međutim, i pored činjenice da Rusija nije aktivno pomagala pobunjenike zanimljivo je da je Nacionalni prelazni savet zatražio susret sa ruskim zvaničnicima kako bi razgovarali o budućim energetskim projektima.

Za 28 libijskih preduzeća, među kojima su naftne kompanije, banke i šest luka, ukinute su sankcije Evropske unije, a njihovi žiro-računi u zemljama članicama su odmrznuti. I evropske kompanije mogu ponovo da posluju u Libiji, a među prvima se na to tržište vratio italijanski naftni gigant "ENI".

Steže se obruč oko Sirta

Pobunjenici se sve više približavaju Sirtu, rodnom gradu i poslednjem velikom Gadafijevom uporištu, uprkos produženju roka braniocima grada za predaju do 10. septembra.

Držeći Tripoli čvrsto pod kontrolom opozicioni Nacionalni prelazni savet ne žuri se da napadne Sirt, a pobunjenički zvaničnici se nadaju da će se trupe unutar grada predati bez borbe.

"Vojna akcija je poslednja opcija pošto, posle pada prestonice, imamo vremena i možemo da sačekamo", rekao je jedan od portparola pobunjenika Haled Zintani. Plemenske vođe u Sirtu zamolili su da u grad dođe delegacija iz Zintana kako bi pomogla oko pregovora.

Ovde treba imati u vidu da će veliki adut u eventualnoj predaji branioca Sirta igrati i višednevna nestašica hrane, gasa i struje, što će se, zasigurno, odraziti na moral Gadafijevih snaga unutar grada.

I pored diplomatskih napora da se pronađe rešenje i produženja roka za predaju do 10. septembra, pobunjeničke snage nisu prestale sa napredovanjem prema Sirtu, zauzimajući grad Vadi Havarah.

Pored toga, Nacionalni prelazni savet saopštio je i da pregovara sa braniocima Bani Valida o njihovoj predaji i mirnom preuzimanju tog strateškog grada.

U obližnjem grad Tarhuna velika vojna baza, nekada pod kontrolom Gadafijevog sina Hamisa, sada je najvećim delom pod kontrolom opozicije, a vode se pregovori o predaji preostalih snaga odbrane.

Crnci nepoželjni

Ulice Tripolija i drugih libijskih gradova, iako se borbe više ne vode, još uvek nisu sigurne. Posebno za crnu populaciju u gradu.

Naime, hiljade crnih Afrikanaca više ne uživaju status koji su imali u Libiji pod Gadafijem.

Najmanje nekoliko hiljada crnaca pritvoreni su pod sumnjom da su bili plaćenici na strani Gadafija.

Hiljade su pobegle iz zemlje ili još uvek pokušavaju da napuste zemlju. Predsedavajući Afričke Unije Žan Ping istakao je da libijski pobunjenici ubijaju crnce širom Libije zbog sumnje da su plaćenici, i da je to glavni razlog zbog kog Unija ne priznaje Nacionalni prelazni savet za legitimne nosioce vlasti.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво