Читај ми!

Pobunjenici: Ubićemo Gadafija!

Gadafi je skoro sigurno u Libiji i imamo pravo da ga ubijemo, ako se ne preda, saopštio pobunjenički Prelazni savet. Jedan Gadafijev sin nudi pregovore, drugi se zavetovao na otpor. Pobunjenici ne žele mirovne trupe UN u postgadafijevoj Libiji. Više od polovine stanovnika Tripolija nema vodu, ni odgovarajuće sanitarne uslove, saopštio UN.

21.45 - Seif el Islam se zavetovao na otpor, tvrdi da u Sirtu ima više od 20.000 naoružanih mladića i kaže da uskoro dolaze da oslobode Zeleni trg u Tripoliju.

21.20 - Gadafijev sin Sadi zvanično imenovan za pregovarača i tvrdi da je kontaktirao vođu pobunjenika radi okončanja krvoprolića, prenosi Rojters.

21.00 - Uhapšen Gadafijev ministar spoljnih poslova Abdelati Obeidi, tvrde pobunjenici.

17.11 - Gadafi se nalazi ili u oblasti Bani Valid, južno od Tripolija, ili u svom rodnom Sirtu, rekao visoki zvaničnik Nacionalnog prelaznog saveta Hišam Buhagiar.

13.51 - Evropska unija planira da u petak delimično ukine sankcije uvedene libijskim naftnim preduzećima, javlja Frans pres.

Zvaničnici libijskog Nacionalnog prelaznog saveta saopštili su da se Moamer Gadafi "skoro sigurno" nalazi u Libiji i da pobunjenici imaju pravo da ga ubiju, ako se ne preda.

"Ovo je informacija kojom raspolažem. Gadafi je, tvrdim sa 80 odsto sigurnosti, u Libiji", izjavio je Omar Hariri, zadužen za vojna pitanja u libijskom pobunjeničkom Savetu.

Hariri je rekao da pobunjenici veruju da se Gadafi krije ili u Bani Validu, jugoistočno od Tripolija, ili negde u predgrađu prestonice.

Nešto ranije, jedan od najistaknutijih članova Nacionalnog prelaznog saveta Ali Tarhuni saopštio je novinarima da pobunjenici znaju gde se Gadafi krije, ali nije želeo da iznese detalje.

Na insistiranje novinara da obelodane detalje o tome gde se Gadafi nalazi, Tarhuni je u šali odgovorio da je jedino siguran u jednu stvar - da mu nedostaje supruga.

Gadafijeva glava je ucenjena na 1,2 miliona evra, prenela je agencija AFP, navodeći da ga pobunjenici traže živog ili mrtvog, iako su u više navrata isticali da bi mu obezbedili "fer suđenje" u Libiji.

Nacionalni prelazni savet je već predstavio korake koji će dovesti do demokratskih izbora, u roku od 18 meseci, pod kontrolom Ujedinjenih nacija. Međutim, taj plan će stupiti na snagu tek posle povelje o nezavisnosti, koja još nije precizno definisana, jer je preduslov proglašenja nezavisnosti hvatanje ili smrt Gadafija.

Pobunjenici ne žele mirovnjake

Nacionalni prelazni savet odbacio je mogućnost bilo kakvog raspoređivanja stranih mirovnih trupa pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u "Libiji posle Gadafija", ali je saopštio da razmatra mogućnost dolaska vojnih posmatrača.

"Nemamo interesa, želje, niti je naša politika da pozovemo bilo kakve međunarodne snage radi jačanja bezbednosti u Libiji ili zaštite naših naftnih instalacija", rekao je Ali Tarhuni.

Na sednici Saveta bezbednosti održanoj u Njujorku, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun podneo je izveštaj o situaciji u Libiji, u kome se naglašava da se mora delovati odlučno i brzo kako bi se prevladali veliki izazovi sa kojima se ta zemlja suočava.

"Svi možemo da budemo ohrabreni razvojem događaja u Libiji, ali je humanitarna situacija i dalje teška i zahteva hitnu akciju. Prema nekim izveštajima, prelazne vlasti pronašle su zalihe lekova i hrane u skladištima bivšeg režima. Procenjuje se da 60 odsto stanovnika Tripolija nema vodu, niti odgovarajuće sanitarne uslove", rekao je generalni sekretar UN Ban Kimun.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи