Читај ми!

Devet života Hamisa Gadafija

Sin libijskog predsednika Moamera Gadafija, Hamis, ubijen u borbama nedaleko od Tripolija i već sahranjen, saopštili pobunjenici. Zvanične potvrde nema, telo nije pronađeno posle napada avijacije NATO-a na položaje libijske vojske kod Bani Valida. Pobunjenici traže od Alžira da izruči Gadafijevu porodicu koja je tamo prebegla.

16.40 - Alžir će izručiti Moamera Gadafija Međunarodnom krivičnom sudu ukoliko uđe u tu zemlju, navodi alžirski list El Šoruk.

14.33 - NATO saopštio da će se sada najviše usredsrediti na oblast istočno od Sirta.

13.35 - Moamer Gadafi bio je u Tripoliju u petak uveče, a potom je otišao za pustinjski grad Sabu na jugu Libije, prenosi Skaj njuz navode telohranitelja Gadafijevog sina Hamisa.

13.17 - Ćerka libijskog lidera Moamera Gadafija, Ajša, porodila se u Alžiru i na svet donela devojčicu, saopštile alžirske vlasti.

12.58 - Pobunjenici dali Gadafijevim snagama u Sirtu i ostalim gradovima rok do subote da se predaju ili će se „suočiti sa oružanom silom".

12.09 - Alžir će zatvoriti granicu sa Libijom na jugu zemlje, javlja alžirski list El Vatan.

Jedan od sinova Moamera Gadafija ubijen je u mestu udaljenom oko 80 kilometara od Tripolija gde je i sahranjen, rekli su Frans presu predstavnici pobunjeničke vlade.

Pobunjenici su više puta saopštavali da je Hamis Gadafi ubijen, ali ta vest nikada nije zvanično potvrđena.

"Jedan od vođa pobunjenika mi je potvrdio da je Hamis ubijen nedaleko od mesta Tarhuna, oko 80 kilometara od Tripolija. Moguće je da je ubijen tokom borbe", izjavio je ministar pravde u Prelaznom nacionalnom savetu Mohamed Aledži, dodajući da su mu pobunjenici rekli i da je Gadafijev sin sahranjen.

Tu informaciju je potvrdio i portparol prelazne vlade Mahmud Šamam.

"Hamis je ubijen, a to mi je potvrdio jedan od vođa pobunjenika u toj oblasti. Nisam video fotografije na kojima je Hamisovo telo, ali taj vođa pobunjenika mi je to rekao i ja mu verujem", rekao je Šamam novinarima.

Pobunjenici su u nedelju nagovestili da je Hamis Gadafi verovatno ubijen u subotu u sukobu pobunjenika i Vojske Libije.

Najmlađi Gadafijev sin, Hamis, bio je komandant jedne od najjačih i najefikasnijih brigada u sastavu libijske vojske.

Pobunjenici su u avgustu već jednom saopštili da je Hamis ubijen u vazdušnom napadu NATO-a na Zlitan.

Tu informaciju Gadafijev režim je odmah demantovao, a na televiziji su se pojavili snimci Hamisa u trenutku kada obilazi ranjenike u bolnici i njegov susret sa stranim novinarima u jednom hotelu u Tripoliju.

Žena i deca "na sigurnom"

Libijska prelazna vlada saopštila je da ne može da razume da neko može da pruži utočište Gadafijevoj porodici čiji je jedan deo doputovao u Alžir, uz obrazloženje alžirskih vlasti da su ih, privremeno, do odlaska u treću zemlju, primili iz humanitarnih razloga.

"Uveravamo naše susede da želimo da s njima razvijamo najbolje moguće odnose, ali smo istovremeno odlučni da uhapsimo Gadafijevu porodicu i sudimo joj, kao i njemu lično", rekao je portparol libijske prelazne vlade Mahmud Šamam, dodajući da im garantuje pravedno suđenje.

U Alžir su stigli Gadafijeva supruga Safija, ćerka Ajša, dva sina, Hanibal i Mohamed, kao i njihova deca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Alžira navelo je da su o tome obavešteni generalni sekretar UN i Savet bezbednosti UN, kao i šef libijskog Prelaznog nacionalnog saveta.

Konferencija „prijatelja Libije"

Vojne akcije u Libiji polako ustupaju mesto političkim. Oko 60 delegacija očekuje se u četvrtak u Parizu na konferenciji prijatelja Libije u nastojanju da se pomogne libijskim prelaznim vlastima koje sada kontrolišu gotovo celu zemlju.

Konferenciji koja se održava na inicijativu Francuske, predsedavaće francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron.

Generalni sekretar UN Ban Kimun najavio je učešće na konferenciji na kojoj će razgovarati sa liderom Prelaznog nacionalnog saveta Mustafom Abdul-Džalilom o pružanju pomoći za organizovanje policije.

Prema rečima šefa francuske diplomatije Alena Žipea, opozicioni Savet preciziraće političku mapu puta i formulisati zahteve u cilju izgradnje pravne države nakon 42 godine vladavine Moamera Gadafija.

Drugi čovek pobunjenika Mahmud Džibril pozvao je na deblokiranje libijskih sredstava, blokiranih rezolucijama UN iz februara i marta, kako bi bile obezbeđene plate funkcionerima i bile uspostavljene vojska i policija.

Do sada je deblokirano 1,5 milijardi dolara u američkim bankama, a pobunjenici procenjuju da će im biti potrebno pet milijardi dolara hitne pomoći.

Na konferenciji u Parizu očekuje se i kanadski premijer Stiven Harper, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel. Većina zemalja će, međutim, poslati ministre spoljnih poslova, pa će SAD predstavljati državna sekretarka Hilari Klinton, a Tursku ministar Ahmet Davutoglu.

Kina, Rusija, Indija i Brazil, koji su bili uzdržani prema intervenciji NATO-a u Libiji, takođe su pozvani u Pariz.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи