Komunisti predložili Staljina za sveca

Komunisti Petrograda (nekadašnji Lenjingrad) obratili su se Moskovskoj patrijaršiji sa predlogom da se Josif Visarionovič Džugašvili -Staljin proglasi za sveca.

Komunisti Staljina smatraju za najveću istorijsku ličnost Rusije koja je pobedila strane vojske, okupila ruske zemlje i stvorila socijalnu sigurnost stanovništva. "On je otac nacije", kažu.

Moskovska patrijaršija ovaj predlog je označila "čudovišnim", ukazujući na proganjanje crkve i vernika u Staljinovo vreme i podsetila da je još 1918. godine crkva anatemisala sve koji učestvuju u ubijanju nevinih. To se, naravno, automatski odnosilo i na Josifa Visarionoviča Džugašvilija. 

"Pošto je od crkve proklet, ne može mu se služiti ni pomen, a još manje da bude kandidovan za sveca", navodi crkva u svom saopštenju.

U vreme Staljinove vladavine, samo od 1937. do 1941. godine streljano je 110.700 klerika. Od 1949. ponovo počinje represija prema crkvi koja traje sve do Staljinove smrti, a to je nastavio i njegov naslednik Nikita Hruščov. 

"Predlagati ga za sveca predstavlja nepristojnost i istorijski cinizam", smatra Moskovska partijaršija.

Staljin je kao mladić upisao bogosloviju u Tbilisiju 1894. godine. Ubrzo je pao pod uticaj marksizma i pošto nije položio nekoliko ispita isključili su ga sa bogoslovije. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи