Читај ми!

Sirt - ultimatum Gadafiju

Pobunjenici dali ultimatum Gadafijevim snagama u Sirtu – razoružajte se ili se suočite sa oslobođenjem. Vojska izgubila Bin Džavad, NATO bombarduje puteve ka Sirtu, mogućem utočištu libijskog lidera. Krvavi bilans poslednjih dana Gadafijeve vlasti, ustanici ostavili jednako užasan prvi utisak. Zemlja na ivici raspada.

19.29 - Gadafijevi sinovi Hanibal i Muhamed, žena Safia i ćerka Aiša prešli u Alžir, javlja Rojters.

18.38 - Italijanska naftna kompanija "Eni" dogovorila sa pobunjeničkim Nacionalnim savetom nastavak isporuka prirodnog gasa Italiji i obećala pomoć u saniranju oštećenja na naftnim terminalima.

15.15 - Francuska ponovo otvorila ambasadu u Tripoliju. 

Ustanici nemaju nameru da pregovaraju sa Moamerom Gadafijem i njegovim sinovima, već su preostalim vladinim snagama, koncentrisanim oko Sirta, dali ultimatum - da se razoružaju ili će se suočiti sa "oslobođenjem", javlja Si-En-En.

Postavljajući scenografiju za bitku za Sirt, najverovatnije utočište libijskog lidera, pobunjenici su odbacili Gadafijev poziv na pregovore.

Praćeni snažnim bombardovanjem NATO aviona, hiljade pobunjenika okupilo se nedelju na periferiji Gadafijevog rodnog mesta radi, kako mnogi smatraju, konačne bitke za kontrolu Libije.

"Želeo bih da budem veoma jasan, mi ih ne priznajemo i smatramo ih kriminalcima. Uskoro ćemo ih sve pohapsiti. O pregovorima mogu samo da sanjaju", rekao je ministar informacija u pobunjeničkoj vladi Mahmud Šamam.

Šamamova reakcija usledila je svega nekoliko časova pošto je Gadafijev portparol Musa Ibrahim pozvao ustanike na pregovore o formiranju prelazne vlade, navodeći da se libijski lider još uvek nalazi u Libiji.

Odlazak Gadafijevih trupa iz Tripolija pratila je sveopšta anarhija, praćena užasnim zločinima. Jedinica kojom rukovodi njegov sin Hamis pobila je grupu zatvorenika u kasarni u kojoj su bili smešteni pripadnici čuvene Hamis brigade.

Hamisovi vojnici su pobacali ručne bombe i zatim otvorili vatru na grupu od oko 130 zatvorenika u trenutku kada su pobunjeničke snage već u priličnoj meri kontrolisale Tripoli.

Istovremeno, ni pobunjenici se nisu pokazali u bog zna kakvom boljem svetlu, pa je britanski Telegraf u maloj bolnici pronašao bivšu Plejbojevu "zečicu" i ljubavnicu Gadafijevog sina Mutasima, koja je skočila sa prvog sprata hotela, jer su ustanici nameravali da je zapale živu.

Talita van Zon je preživela i evakuisana je na Maltu. Desetine drugih osoba bliskih Gadafijevom režimu nisu bili te sreće.

Pohod na Sirt

Ukoliko je Gadafi u Libiji, kao što tvrdi njegov portparol Musa Ibrahim, onda se najverovatnije nalazi u rodnom gradu, Sirtu, ka kojem se poslednjih dana, doduše jako sporo, kreće glavnina pobunjeničkih snaga.

Operacije oko tog grada nisu ni počele, ali pobunjenici smatraju da bi bitka mogla biti okončana u narednih desetak dana, i to ukoliko lokalna plemena ne odustanu od borbe i predaju oružje pre nego što se ustaničke kolone pojave na ulazu u grad.

U pripremana terena za napad ustanika, NATO je u poslednja 24 časa žestoko bombardovao Gadafijeve snage u okolini grada, a pobunjenici se većinu tenkova kojima raspolažu natovarili na kamione i poslali ka gradu, mada su linije fronta od Sirta udaljene više od 100 kilometara .

U bitku će biti upućeno i oko 150 tenkova koje su Gadafijeve snage krile oko Zlitana, ali ih nikada nisu upotrebile u borbi.

Za slučaj da Gadafi nije u Sirtu, pobunjenici ga već danima traže po podzemnim tunelima ispod Tripolija, ali bez uspeha.

Bombaš iz Lokerbija u komi

Tajne tragedije "Panamovog" leta 103, u čijoj je eksploziji iznad škotskog grada Lokerbija poginulo svih 259 putnika, ali i 11 stanovnika tog gradića, mogle bi zauvek ostati tajna, jer je Abdel Baset el Megrahi u komi.

Megrahi, koji je osuđen i zbog teškog zdravstvenog stanja kasnije pušten, nalazi se u svojoj kući u Tripoliju i pretpostavlja se da je poslednji živi oficir libijske tajne službe, koji bi mogao da odgovori ko je izdao nalog da se postavi bomba u taj avion.

Škotska je Megrahija pustila iz zatvora pre dve godine, jer su lekari ustanovili da su mu ostala još tri meseca života, a u Tripoliju je, tada, dočekan kao heroj.

Poslednji put je viđen u javnosti u julu, na mitingu podrške Gadafiju. Od početka procesa tvrdio je da je nevin. Megrahija je u Tripoliju pronašla ekipa televizijske mreže Si-En-En.

Pobunjenici, koji su s početka sukoba imali ozbiljne razgovore sa Amerikancima o sudbini Megrahija, saopštili su da ga neće isporučiti, već da će mu, ukoliko bude potrebno, suditi u Libiji, dok Škotska nema nameru da traži izručenje.

"Mi nikada nismo imali i nemamo nameru da tražimo izručenje Megrahija", rekao je škotski premijer Aleks Salmonda u intervjuu za Skaj njuz.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво