Читај ми!

Gadafi nudi prenos vlasti

Libijski lider ponudio pregovore o prenosu vlasti. U Gadafijevo ime razgovore bi vodio njegov sin Sadi. Broj žrtava vrtoglavo raste. Dok ustanici napreduju prema Sirtu potraga za Gadafijem se nastavlja. Libijski lider "viđen" u Zimbabveu i Alžiru.

16.15 - Najveća libijska rafinerija u Ras Lanufu, kapaciteta 220.000 barela dnevno, nije oštećena u borbama i trebala bi uskoro da počne sa radom, kaže jedan od operatera naftnog terminala Nagib Burvajs.

14.26- Gasovod "Zeleni potok", koji snabdeva Evropu prirodnim gasom, popravljen i osposobljen, saopštili pobunjenici.

13.32 - Otvoren glavni granični prelaz između Libije i Tunisa. Saobraćaj se odvija normalno, javlja Rojters.

12.52 - Sirt je opkoljen i pobunjeničke snage se nalaze na domak rodnog grada Moamera Gadafija, izjavio vrhovni komandant libijskih pobunjenika.

11.33 - "Ukoliko se Gadafi ne preda nećemo voditi bilo kakve pregovore", rekao je opozicioni ministar za naftu Ali Tarhuni.

08.36 - Moamer Gadafi spreman da započne razgovore o prenosu vlasti, prenosi Bi-Bi-Si reči njegovog portparola.

02.07 - Arapska liga obnovila članstvo Libije u toj organizaciji, sa Prelaznim nacionalnim većem kao legitimnim predstavnikom libijskog naroda.

23.52 - Prelazno nacionalno veće objavilo imena svojih članova, po prvi put od početka bunta protiv Gadafija. Najavljeno da će se svi, u najkraćem roku, preseliti u Tripoli. 

Dok pobunjenici "češljaju" Tripoli i obračunavaju se sa preostalim elementima, sada već sasvim izvesno, bivšeg režima, Moamer Gadafi ponudio razgovore o prenosu vlasti.

"U ime libijskog lidera pregovore će voditi njegov sin Sadi", rekao je portparol libijskog lidera Musa Ibrahim, dodajući da se Gadafi još uvek nalazi u Libiji.

Pre nekoliko dana američka televizija Si-En-En saopštila je da je primila mejl od Sadija Gadafija, koji je rekao da želi da pregovara i pronađe kompromisno rešenje.

"Pokušaću da sačuvam moj Tripoli i dva miliona ljudi koji žive u njemu. U protivnom bićemo izgubljeni kao Somalija", napisao je Sadi Gadafi.

Ukoliko se ne postigne prekid vatre u Tripoliju će uskoro, prema Sadijevim rečima, biti "more krvi".

Doprinos sve tragičnijem bilansu građanskog rata u Libiji, nesebično, u proteklih sedam dana dali su i Gadafijevi sinovi, pre svih Hamis u čijem su štabu pronađena tela najmanje 53 osobe, koje su pobijene u noći između utorka i srede i, potom, nevešto spaljena.

Gomile leševa samo su najdrastičniji u nizu problema sa kojima se suočavaju pobunjenici od kako su preuzeli kontrolu nad Tripolijem, jer u gradu nema struje, vode, vlada ozbiljna nestašica goriva, smeće se gomila po ulicama i postoji ozbiljna opasnost da grad potone u anarhiju, ukoliko novi vladari ne brzo smisle senzacionalno rešenje.

Pobunjenici napreduju prema Gadafijevom rodnom gradu, Sirtu, ali su još uvek 140 kilometara udaljeni od jednog od retkih preostalih uporišta odlazećeg režima, koji bi poslednju veliku predstavu mogao upriličiti upravo u borbama za ovaj grad.

NATO je poslednjih dana bombardovao položaje Gadafijevih snaga oko tog grada, odgovarajući na zahteve pobunjenika, koji su zabrinuti zbog mogućnosti da im iz Sirte dolete "skadovi" naoružani bojnim otrovima.

Velika bitka za Sirt mogla bi se odigrati ukoliko se obistine procene francuskih obaveštajaca, koji su predsednika Nikola Sarkozija obavestili da je libijski lider pobegao u rodni grad, odakle sprema kontraudar na Tripoli.

Osim Francuza, Gadafija su poslednjih dana viđali širom Afrike. Prvo je jutros osvanuo u Alžiru, gde je, navodno, stigao konvoj vozila u kojima se nalazila porodica bivšeg lidera Libije, ali je Alžir te tvrdnje odbacio kao besmislene. Gadafi je, kako je javila egipatska agencija MENA, pobegao u Alžir u konvoju koji je činilo šest "mercedesa".

Kasnije tokom dana, Gadafi je viđen u Zimbabveu, gde ga je dovezao avion koji je obezbedio Robert Mugabe, ali su zapadni obaveštajci ostali prilično hladni prema tvrdnjama tamošnje opozicije, koja je bila izvor ove vesti.

Potraga za Gadafijem, kao i prethodno za Manuelom Norijegom u Panami ili Sadamom Huseionom u Iraku, ne ide preterano dobro, iako su pobunjenici praktično "pročešljali" ceo Tripoli, ostavljajući za sobom gomilu leševa. Do subote uveče, ustanici su "očistili" naselja oko aerodroma u Tripoliju.

Број коментара 107

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво