Читај ми!

Sirt pod bombama

Nastavlja se teško bombardovanje Sirta, poslednjeg velikog uporišta Gadafijevih pristalica. UN za međunarodne snage u Libiji. Ustanici prevrću Tripoli u potrazi za najtraženijim beguncem severne Afrike. Spekuliše se da je Gadafi juče pobegao u Alžir. Potraga za Gadafijem na svetlost dana izbacuje gomile leševa.

22.08 - Rafinerija u Zaviji, kapaciteta 120.000 barela nafte dnevno, trebala bi da bude operativna u naredna dva dana, javljaju pobunjenici. 

18.20 - Među zatvorenicima koje su pobunjenici oslobodili u Tripoliju nekoliko stotina radikalnih islamista bliskih Al Kaidi, tvrdi bivši član libijske islamističke organizacije Noman Benotman.

17.00 - "Nemamo nikakvih pouzdanih informacija o tome gde se nalazi Gadafi i njegovi sinovi", rekao lider pobunjeničkog Nacionalnog saveta Mustafa Abdel Džalil. 

12.40 - Pobunjenici saopštili da u potpunosti kontrolišu međunarodni aerodrom u Tripoliju, ali da u okolini još postoje ostaci otpora snaga lojalnih Gadafiju, javlja Frans pres.

11.30 - Teške borbe u Ras Lanufu, koji se nalazi na putu ka Sirti.

08.45 - Najmanje 107 političkih zatvorenika Gadafijevog režima, koji su oslobođeni iz zatvora u oblasti Abu Salim u Tripoliju, vratilo se kući u Bengazi, javlja Al Džazira.

02.25 - Novi napad Gadafijevih snaga na aerodrom u Tripoliju, oštećen još jedan avion. 

00.40 - Gadafijeve snage potisnute u južna predgrađa Tripolija. Opsada Sirta.

Gadafijevo rodno mesto Sirta je jedna od lokacija na kojoj se možda nalazi Gadafi, pa su pobunjenici zdušno podržani od NATO avijacije krenuli na taj grad, uprkos činjenici da njihova logistika, bar sada, ne može valjano da prati takav pohod.

Avijacija NATO je gađala tridesetak vozila Gadafijevih snaga na putu koji vodi ka Sirti, dok su Britanci posle duže pauze ispalili krstareće rakete, ovaj put na bunker u Sirti, nadajući se da će na taj način obeshrabriti odbranu grada.

Bitku za Sirtu, kako se čini, žele da izbegnu i pubunjenici, koji su u poslednjih nekoliko dana pokrenuli pregovore sa dva najveća plemena u gradu, a pošto to nije dalo rezultate i sa nekoliko manjih, nadajući se da će kontrolu preuzeti bez borbe. 

Od toga, kako se čini, neće biti ništa, pa se vozila ustaničke vojske polako kreću ka mestu na kojem bi se mogla odigrati poslednja velika bitka libijskog rata, sa sve tenkovima i balističkim projektilima "skad".

Ban Kimunov plan

Internet portal Radio-televizije Srbije došao je u posed plana šefa Ujedinjenih nacija Ban Kimuna, u kojem se navodi da je za Libiju najbolje rešenje da se formiraju međunarodne snage, koje bi predvodile dve države stalne članice Saveta bezbednosti, ali i UN policija, kao i da se u tu državu pošalju posmatrači budućih izbora.

Te dve države su, kako navode izvori na Ist Riveru, Britanija i Francuska, a prema planu koji je načinio Banov specijalni izaslanik Ijan Martin, prethodnike snaga činilo bi oko 200 vojnika i 190 policajaca.

U izveštaju, koji još nije zvanično obelodanjen, navodi se da libijski fondovi u inostranstvu dostižu neverovatnih 150 milijardi dolara, ali da ih ne treba prebrzo vratiti Libijcima.

Najproblematičnijim se čini deo koji organizaciju Afričke unije potpuno ostavlja na marginama budućih događaja u Libiji.

Pogled kroz prozor mrtvačnice 

Ustanici već više od 48 sati pokušavaju da, prevrtanjem svakog busena u Tripoliju, pronađu Moamera Gadafija i njegove sinove, potera se ne čini ni za jotu bliža cilju, mada pobunjenici tvrde da je mesto na kojem se nalaze pod opsadom i da je kraj pitanje trenutka.

Niko od pobunjenika, međutim, nije želeo da kaže na kojem tačno mestu traže Gadafija, ali je naselje Abu Salim praktično razoreno posle "dojave" da je tu viđen dojučerašnji libijski lider ili bar neko od njegovih sinova.

Pobunjenici su prilično pažljivo "pročešljali" Abu Salim, ali su umesto Gadafija uhapsili sedam muškaraca i jednu ženu, dok je desetak ranjenih ostavljeno bez hrane i vode u lokalnoj ambulanti.

U napuštenoj i izrešetanoj bolnici u tom naselju pronađeno je nekoliko desetina leševa, većinom tamnije kože nego Libijci. Ostaje nejasno ko ih je i zašto ubio. Pobunjenici tvrde da su to tela žrtava Gadafijevog terora, ali van pameti nije ni teorija da su to bili plaćenici koje su pobili pobunjenici.

Ukupno, u bolnici, ali i oko kompleksa pronađeno je oko 200 raspadajućih leševa.

Iako u akciji hvatanja učestvuju praktično sve zapadne obaveštajne službe, Moamera Gadafija već dva meseca niko nije video, pa polako jačaju spekulacije da je, možda, napustio Tripoli i sprema kontrapobunu. Poslednja spekulacija u nizu je da je Gadafi juče pobegao u Alžir.

Zvanična egipatska novinska agencija MENA javila je, citirajući izvor iz redova libijskih pobunjenika, da je konvoj od šest blindiranih automobila prešao iz Libije u Alžir, a da su u njemu, kako se sumnja, bili libijski zvaničnici, možda i sam Gadafi. Međutim, Alžir je demantovao tu vest.

Број коментара 90

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи