Читај ми!

Krv na ulicama Tripolija

Potraga za Gadafijem ulice libijske prestonice natopila krvlju. Leševi na sve strane - žrtve Gadafijeve osvete, žrtve divljanja pobunjenika i zlosrećnici koji su se našli na liniji vatre. Četvrt koju već satima opsedaju ustanici polako se pretvara u ruševine. NATO vazdušne udare koncentrisao na region oko Sirta, rodnog grada libijskog lidera, udaljenog 400 kilometara od Tripolija.

22.26 - Afrička unija još neće priznati libijske pobunjenike kao novu vladu te države, izjavio je predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma.

21.47 - Pobunjenici večeras zauzeli prelaz Ras Đir, na granici Libije i Tunisa, prenosi Rojters reči očevidaca.

19.47 - Snage Moamera Gadafija ubile su više od 150 zatvorenika pre nego što su pobegle iz Tripolija, saopštili su libijski pobunjenici, prenosi AFP.

13.30 - Gadafijeve snage bombardovale aerodrom u Tripoliju, javlja Televizija Al Arabija iz Dubaija.

11.28 - U seriji napada Gadafijevih snaga na aerodrom u Tripoliju uništena četiri aviona, uključujući i "erbas".

01.58 - Francuski i britanski oficiri koordinišu pripreme za napad na Sirt. NATO avioni napadaju položaje Gadafijevih snaga na putu koji vodi ka gradu. 

Pobunjenici, uz velike žrtve na obe strane, metar po metar osvajaju četvrt Abu Salim u Tripoliju gde se, navodno, nalazi Moamer el Gadafi sa sinovima, ali je libijski lider još jednom pokazao žilavost, pozivajući pristalice da "ustanu i istrebe pobunjenike".

"Ne ostavljajte Tripoli pacovima... Borite se, istrebite ih", rekao je Gadafi u poruci koju je emitovala sirijska satelitska televizija Al Karuba, nešto više od 24 sata pošto su pobunjenici preuzeli kontrolu nad libijskom državnom televizijom.

Pobunjenici, osim nekoliko četvrti, sa manjim ili većim uspehom kontrolišu skoro ceo Tripoli, ali je strahovladu Gadafijevog režima, čiji se krvavi bilans polako svodi, zamenila sasvim druga pošast, nekontrolisana osveta ustanika.

U poslednjih nekoliko dana, pronađeno je više lokacija oko kojih su "sklonjena" tela ljudi koje su pobili pripadnici Gadafijeve tajne policije, ali i tridesetak leševa građana koji su mesecima kampovali oko kompleksa Bab el Azizi braneći lidera svojim telima.

Oni su pobijeni vatrom iz automatskog naoružanja, a nekoliko ih je imalo vezane ruke, što bez dileme navodi na zaključak da su jednostavno streljani, najverovatnije po ulasku ustanika u Gadafijev kompleks.

Potraga za Gadafijem

Pobunjenici su potpuno svesni činjenice da ne mogu da proglase konačnu pobedu sve dok ne uhvate ili ubiju Moamera el Gadafija i njegove sinove, o čijem se mestu boravka, osim glasina često praćenih pucnjavom i eksplozijama, ništa pouzdano ne zna.

Poslednja informacija do koje je došao tim obaveštajaca koji "hvata Gadafija" jeste da je u ruševine pretvoreno nekoliko zgrada u naselju Abu Selim, koje su ustanici satima zasipali vatrom iz ručnih bacača i protivavionskih topova, nadajući se da će takva kanonada na čistinu isterati nekoga iz porodice Gadafi.

Ulice tog dela grada prekrivene su žrtvama novog talasa borbi. Istovremeno, ustanici pljačkaju radnje i stanove.

Ni posle desetak sati pucnjave to se nije dogodilo, pa se pojavila nova teorija - Gadafi je u rodnom Sirtu, gde čeka konačni obračun sa pobunjenicima, čije je napredovanje u priličnoj meri poremetila artiljerija libijske vojske.

Gadafijevo pleme čeka ustanike

Pobunjeničke snage napreduju ka Sirtu, Gadafijevom rodnom mestu, ali bi bitka za taj grad mogla biti krvavija no što su ustanici očekivali, jer je libijska vojska postavila linije odbrane sa kojih artiljerijom zasipa ustaničke konvoje.

To, praktično, znači da su propali pregovori dve strane, koji su počeli pre još dva dana, pa će ustanici morati da se bore za mesto koje se nalazi prilično daleko od njihovih polupraznih skladišta goriva i municije.

Istovremeno, Gadafijeve snage su u zasedi nedaleko od Bin Džavada ubile 20 ustanika.

Hana je živa

Nemački Velt dokopao se poverljivih dokumenata švajcarske vlade iz kojih proizilazi da je Gadafijeva ćerka Hana, za koju se tvrdilo da je ubijena u napadu američke avijacije 1986. godine, u stvari živa, pošto se nalazi na spisku osoba ovlašćenih da podižu novac sa Gadafijevih računa u Švajcarskoj.

Kako piše nemački list, Hana je završila medicinu i važila je za jednu od najuticajnijih osoba u libijskom ministarstvu zdravlja.

Број коментара 102

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи