Nemačka i Rusija saradnjom protiv krize

Veliki ekonomski projekti se nastavljaju, uprkos krizi, zajednički ocenili nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Dmitrij Medvedev posle razgovara u Sočiju. Merkelova i Medvedev su se založili i za pronalaženje krivaca i suđenje ubicama aktivista za ljudska prava u Čečeniji.

Rusija i Nemačka će nastaviti realizaciju velikih zajedničkih ekonomskih projekata, što će im pomoći u prevazilaženju posledica svetske ekonomske krize, izjavio je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Govorili smo o neophodnosti da nastavimo saradnju i u energetskoj sferi, imamo u vidu "Severni tok" i druge projekte koji objedinjavaju Rusiju i Nemačku", rekao je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare, dodajući da su čak i u uslovima krize dve zemlje uspele da povećaju uzajamne investicije.

"Mi smo i dalje zainteresovani da gasovod "Severni tok" bude realizovan", izjavila je Angela Merkel.

Medvedev je rekao da će "pažljivo pratiti" kako rade privatni ruski investitori u Nemačkoj, ocenjujući da te investicije treba da budu "kvalitetne, a ne naduvene".

Angela Merkel je rekla da je Nemačka, kada je u pitanju prodaja "Opela" više naklonjena konzorcijumu kanadsko-austrijske kompanije "Magna" i ruske Sberbanke.

"Magna" je u suštini automobilska kompanija, razume situaciju i znači da je zainteresovana za dalji razvoj "Opela", rekla je Merkelova, dodajući da su za kupovinu "Opela" zainteresovana dva investitora, ali da je sa konzorcijumom ugovor već spreman za potpisivanje.

Napominjući da "Opel" nije državna nemačka kompanija, nemačka kancelarka je navela da su, ipak, svi zainteresovani da se sačuvaju radna mesta i da se nađe razuman put za izlazak iz krize.

Za pronalaženje i suđenje ubicama

Medvedev i  Merkelova su se na samitu, takođe, založili za pronalaženje krivaca i suđenje ubicama aktivista za ljudska prava u Čečeniji. Merkelova je rekla da osuđuje ta ubistva kao i ruska strana.

"Mi znamo koliko je važna tema poštovanja ljudskih prava za predsednika Ruske Federacije", rekla je Merkelova naglasivši da je važno da odgovaraju oni koji su izvršili ta ubistva.

Predsednik Rusije je rekao da je cilj nekoliko nedavnih političkih ubistava i pokušaja ubistva da se destabilizuje Kavkaz i da to predstavlja izazov federalnim snagama i rukovodstvu Čečenije.

Medvedev je rekao da postoje snage koje su nezadovoljne "trendom razvoja" i da se pothranjuju i "iz inostranih izvora".

Traženje ubica i pokretanje njihove krivične odgovornosti je glavni zadatak za policijske i pravosudne organe i specijalne službe, rekao je ruski predsednik, dodajući da je to izazov i za rukovodstvo Čečenije, preneo je Itar-Tas.

Ovog leta na Severnom Kavkazu izvršeno je nekoliko teških ubistava, čije su žrtve bili predstavnici državnih organa i aktivisti za ljudska prava.

U republici Dagestan, u Mahačkali, 5. juna ubijen je ministar unutrašnjih poslova Adilgerej Magomedtagirov, 10. juna u Nazranju je ubijena zamenica predsednika Vrhovnog suda Ingušetije Aza Gazgirejeva, a 22. juna je izvršen atentat na predsednika te republike Junusa-Bek Jevkurova.

U Čečeniji, u Groznom, 14. jula je oteta aktivistkinja centra za zaštitu ljudskih prava "Memorijal" Natalija Estemirova, čije je telo pronađeno istog dana pored jednog puta u Ingušetiji, a 11. avgusta su u gepeku automobila kod Groznog pronađeni ubijeni supružnici Zarema Sadulajeva i Alik Džabrailov.

Sadulajeva je rukovodila nevladinom humanitarnom organizacijom "Spasimo pokoljenje".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво