Читај ми!

Od Gadafija ni traga

Pobunjenici ušli u Bab el Azizi, pošto su Gadafijeve snage iznenada prestale da pružaju otpor. NATO najavio da će se akcija vazdušnih udara nastaviti sve dok Gadafi bude pružao otpor.

22.05 - U Libiji postoji samo jedna vlada, ona koju predvodi Moamer Gadafi, izjavio predsednik Venecuele Ugo Čaves.

19.45 - Pobunjenici preuzeli kontrolu na Ras Lanufom, Gadafijeve snage povlače se prema gradu Sirtu, prenosi Rojters navode pobunjenika.

18.09 -  Bab el Azizi, kako se čini, branila manja grupa vojnika. Ceo kompleks deluje napušteno. Ni traga od Gadafija i Seifa el Islama.

17.14 - Pucnjava oko Bab el Azizija utihnula. Grupa pobunjenika ušla u kompleks. 

16.23 - Predsednik FIDA razgovarao sa Gadafijem. On je u Tripoliju i ne namerava da ode odatle, rekao je Kirsan Iljumžinov za kanal Raša tudej

15.08 - Pobunjenici šalju pojačanja ka kompleksu Bab el Azizi, gde se vode žestoke borbe sa Gadafijevim snagama. NATO u nekoliko navrata bombardovao kompleks. Ustanici sa džamija pozivaju Gadafijeve snage na predaju. 

14.27 - NATO nastavlja bombardovanje sve dok Gadafijeve snage budu pružale otpor. Uprkos zoni zabranjenih letova, pobunjenički avioni, navodno, bombardovali Bab el Azizi.

13.49 - Opozicione snage bore se sa vojskom na zapadnom ulazu vojnog kompleksa Bab el Azizi. Žestoke borbe vode se i oko hotela "Riksos" gde su smešteni strani novinari, javlja Rojters.

13.16 - Zauzevši priobalni grad Al Akilu pobunjenici napreduju na Ras Lanuf, prenosi Al Džazira

09.29 - "Očekujemo da će ugovori potpisani sa italijanskim kompanijama biti poštovani u Libiji i posle Gadafija", istakao šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

01.30 - Slomili smo kičmu ustanka, rekao Seif el Islam u centru Tripolija, dan pošto su ustanici saopštili da su ga zarobili. Moamer el Gadafi, navodno, takođe u prestonici.

NATO, pre svih Britanci, spremaju odlučujući napad na Gadafijeve snage u Tripoliju, zbog čega je u grad u poslednja 24 časa stiglo oko 2.000 pobunjenika, ali i bivši britanski specijalci, koji obučavaju ustaničke snage. 

Kako navodi britanski Gardijan, napad bi mogao početi već večeras, kada se mogu očekivati novi, žestoki napadi NATO avijacije, ali i nova pojačanja za ustanike.

Centar akcije biće kompleks Bab el Azizi, ili Gadafijev "pentagon", u kojem se nalazi Seif el Islam, ali, vrlo verovatno, i Gadafi. Problem u planiranju napada, svakako, predstavlja mreža tunela i kanala koji se nalaze ispod tog kompleksa, kao i navodni tajni prolaz do mora.

S obzirom na to da o Bab el Aziziju ima vrlo malo informacija, veliko je pitanje koliko je priča o tajnim putevima za beg valjana. Čitav kompleks prostire se na površini oko šest kvadratnih kilometara.

Više od 24 časa posle ulaska pobunjenika u prestonicu, žestoke borbe vode se na nekoliko lokacija u gradu, ali posebno u luci i Bab el Aziziju, gde se nalaze ruševine Gadafijeve rezidencije i koju brane snažne jedinice libijske vojske.

U ruševinama kompleksa nalazi se tenkovska jedinica libijske vojske, koja je potpuno zaustavila napredovanje pobunjenika, koji već satima pokušavaju da po gradu prikupe snage i organizuju još jedan napad na taj deo grada.

Prema rečima predstavnika ustaničkih snaga, u borbama oko ruševina Gadafijevog kompleksa poginuo je "veliki broj" ustanika, ali je stvarni bilans borbi koje traju više od 24 časa teško proceniti, mada optimistički nastrojeni prognozeri navode najmanje 2.000 žrtava.

Libijska vojska ispalila je u ponedeljak oko ponoći tri projektila "skad" iz Sirta, gađajući Misuratu, ali su projektili pali daleko od naseljenih mesta. Rakete su ispaljene iz Sirta, snažnog uporišta Gadafijevih pristalica i još jednog mesta oko kojeg bi se, u bliskoj budućnosti, mogle voditi žestoke borbe.

Projektili ispaljeni iz Sirta najmanji su problem sa kojim su se pobunjenici suočili od kada su, prilično iznenađujuće, razbili Gadafijevu liniju fronta i preplavili Tripoli, očekujući da se razbijena vojska i režim jednostavno predaju.

Lov na Gadafija

Uprkos napredovanju ustanika i lošem stanju u kojem se nalaze vladine snage, ni pobunjenici, ali ni zapadne obaveštajne službe ne uspevaju da lociraju Moamera el Gadafija, pa "lovci na glave" spekulišu begom u Čad ili Angolu, ali i skrivanjem i tajnovitoj mreži tunela koja se, navodno, nalazi ispod Tripolija.

Istovremeno, Muhamed, jedan od trojice Gadafijevih sinova koje su zarobili ustanici, kako se čini, uspeo je da pobegne iz kućnog pritvora, svega nekoliko časova pošto su mu lideri pobunjenika obećali sigurnost, nakon jučerašnjeg, prilično zastrašujućeg incidenta tokom intervjua koji je davao Al Džaziri.

Naime, tokom jučerašnjeg razgovora sa novinarima Al Džazire Muhamedu su pobunjenici upali u kuću. Odmah nakon toga čuli su se pucnji, ali nije odmah moglo da bude potvrđeno šta se desilo.

Posle nekoliko sati, Muhamed se javio iz svoje kuće, rekavši da ga pobunjenici, upavši u kuću, drže u kućnom pritvoru, ali da se prema njemu ponašaju korektno.

Međutim, nekoliko sati posle, libijski vojnici upali su u kuću Gadafijevog sina, savladali stražare i svi zajedno, nestali u nepoznatom pravcu. Ustanici nisu ni potvrdili ni demantovali taj incident.

Nepun sat pošto je Muhamed pobegao, među stranim novinarima u hotelu "Riksos" u centru Tripolija pojavio se Seif el Islam, Gadafijev sin koga su pobunjenici, navodno, uhvatili još 24 časa pre toga.

"Slomili smo kičmu pobunjenicima... Sve je ovo bila zamka", rekao je sin libijskog lidera. 

Lov na naftu

Italijanska kompanija ENI poslala je ekipu tehničara u istočnu Libiju, kako bi se što je  moguće pre osposobili naftna postrojenja, označavajući početak trke za naftom u kojoj vodeću poziciju, posle prvog kruga, ima Italija.

Osim kompanije ENI, ugovore sa Gadafijem imali su "Britiš petroleum", francuski "Total" i OMV, kao i nekoliko američkih kompanija, ali su vojni uspesi ustanika doveli u pitanje vrednost tih ugovora, piše Njujork tajms.

Pobunjenici su prilično jasno rekli da će pristup njihovoj nafti imati Italijani, Franciuzi i Britanci, dok će "političke probleme" imati Brazil, Kina i Rusija, zemlje koje su bile prilično uzdržane u odnosu na agresivan pristup libijskoj krizi Londona i Pariza.

Број коментара 131

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи