Читај ми!

Stros-Kan oslobođen optužbi

Sud u Njujorku odbacio zahtev Nafisatu Dijalo, sobarice hotela "Sofitel" na Menhetnu, da se odredi novi tužilac protiv bivšeg direktora MMF-a Dominika Stros-Kana, jer, kako se navodi, taj zahtev nema zakonski osnov. Stros-Kan zadovoljan odlukom.

Apelacioni sud u Njujorku potvrdio je raniju odluku sudije Majkla Obasa da odustane od daljeg gonjenja bivšeg šefa MMF-a Dominika Strosa-Kana po tužbi sobarice Nafisatu Dijalo za seksualni napad u njujorškom hotelu, pošto je odbio njen zahtev da se odredi specijalni tužilac. Sud je odbacio zahtev, slažući se sa sudijom Obasom da žalba nema zakonski osnov.

Nafisatu Dijalo, sobarica hotela "Sofitel" na Menhetnu koja optužuje Stros-Kana za seksualni napad, i njeni advokati zatražili su na današnjem ročištu da se imenuje specijalni tužilac, pošto je okružno tužilaštvo obavestilo sud da odustaje od tužbe, zbog sumnje u kredibilitet njenih tvrdnji.

Sudija Majkl Obas rekao je ranije da će njegova odluka ostati na čekanju, dok Apelacion sud ne odluči o žalbi da se za taj slučaj postavi specijalni tužilac.

"Ne vidim nijedan razlog da odbijem zahtev tužioca da se odbace sve optužbe", istakao je ranije sudija Obas tokom ročišta koje je trajalo oko petnaest minuta.

Sudija Obas je u obrazloženju rekao da je sobarica Nafisatu Dijalo lagala više puta istraživačima, da je dala tri kontradiktorne verzije događaja.

Tim povodom Dominik Stros-Kan izdao je saopštenje u kome zahvaljuje na podršci prijatelja iz Francuske i SAD, koji su verovali da nije kriv. Takođe, izražava i duboku zahvalnost supruzi i porodici koji su sve vreme uz njega u tom teškom košmarnom iskušenju protekla dva i po meseca.

Stros-Kan se, takođe, zahvaljuje sudiji Majklu Obasu, osoblju suda, kao i javnom tužiocu za ispoljeni profesionalizam, "zaštitnički odnos prema porodici i supruzi", kao i za odluku da se sve optužbe protiv njega odbace.

Tom odlukom okončava se tromesečna afera zbog koje je Dominik Stros-Kan podneo ostavku na mesto šefa MMF-a i takoreći izgubio šansu da učestvuje u trci za predsednika Francuske gde je, prema anketama, imao odlične šanse da pobedi.

Kancelarija okružnog tužioca sa Menhetna podnela je juče sudu dokumenta u kojima su opisane laži i nedoslednosti u izjavama sobarice, zbog čega je, kako je rečeno, dovedena u pitanje njena verodostojnost.

Tužilaštvo je saopštilo da neće nastaviti krivično gonjenje, zato što nema dokaza da je došlo do nasilnog seksualnog odnosa, ali i zato što je Dijalova pružila mnoštvo lažnih i nekonzistentnih izjava.

"Zbog toga tužilaštvo smatra da je nemoguće zatražiti od porote da veruje na reč sobarici, koja tvrdi da ju je Stros-Kan napao kada je došla da mu očisti sobu", navodi se u saopštenju.

Iz kancelarije tužioca dodato je da zbog toga ne mogu da nastave slučaj i da traže i zvanično od sudije da odbaci sve optužbe protiv Stros-Kana.

Tvrdnja sobarice iz Gvineje, da ju je Stros-Kan napao i silovao u jednom njujorškom hotelu, dovela je do njegove ostavke i izazvala buru u Francuskoj.

Stros-Kan odbacio optužbe 

Stros-Kan je ranije odbacio sve optužbe, a njegovi advokati tvrdili su da ono što se dogodilo nije bilo na silu i da su tvrdnje Dijalove "najobičnija besmislica".

Tužioci su 1. jula otkrili da su neke od izjava Dijalove bile vrlo problematične: rekla im je da je u domovini doživela grupno silovanje, dok je u azilantskoj molbi navela da ju je silovao jedan čovek. Ona se branila da je to rekla kako bi povećala svoje šanse da sa 15-godišnjom kćerkom dobije politički azil u SAD. 

"Njene izjave u vezi sa onim što se desilo nakon što ju je Stros-Kan napao takođe su bile protivrečne, u snimljenom telefonskom razgovoru koji je vodila sa jednim zatvorskim osuđenikom - aludirala je na Stros-Kanovo bogatstvo, a na njenom bankovnom računu pronađene su na desetine hiljada dolara čije poreklo ona nije umela da objasni", rekao je jedan predstavnik američke policije.

Dijalova je objasnila da je njen prijatelj zatvorenik koristio račun bez njene dozvole, a prema rečima advokata Dijalove, spomenula je Stros-Kanov novac u razgovoru samo da bi ukazala da je njen napadač uticajan.

U međuvremenu, Dijalova je 8. avgusta podnela građansku tužbu za naknadu štete protiv Stros-Kana, tražeći od njega sumu koja nije saopštena, a rekla je da će obelodaniti još optužbi na njegov račun.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво