Читај ми!

Potraga za Gadafijem

Pobunjenici pokušavaju da pronađu Gadafija, pošto su prošle noći umarširali u Tripoli. Žestoki sukobi oko Gadafijevog kompleksa Bab el Azizija, ali i na granici sa Tunisom. Veliki broj mrtvih na obe strane. Tri Gadafijeva sina zarobljena.

21.59 - Svet mora da pomogne da se situacija u Libiji stabilizuje posle pada režima Moamera el Gadafija i da spreči dalje krvoproliće u toj zemlji, rekla nemačka kancelarka Angela Merkel.

20.43 - "Gadafijev režim je pao, a sudbina Libije je u rukama njenog naroda", rekao Barak Obama, dodavši da će Amerika biti prijatelj i partner Libiji. 

20.23 - Pobunjenici zauzeli aerodrom u prestonici. 

19.44 - Pronađena dva tela za koja se sumnja da su Gadafijev sin Hamis i šef obaveštajne službe Abdulah Senusi.  

19.19 - Sin libijskog lidera Muhamed Gadafi pobegao iz kućnog pritvora, javlja Al Džazira.  

18.11 - Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je Gadafija da odmah napusti vlast i spreči dalje prolivanje krvi u Tripoliju i drugim gradovima.

17.10 - Gadafi nije napustio Libiju, saopšteno iz Pentagona. Iz centrale američke vojske navode da nemaju nameru da šalju svoje trupe u Libiju u mirovnu misiju.

16.53 - Pobunjenici potvrdili da je Gadafijev sin Sadi uhapšen, javlja Al Arabija. 

15.54 - Žestoki sukobi libijske vojske i pobunjenika oko granice Tunisa. Libijska državna televizija prekinula emitovanje programa i sada je u rukama pobunjenika, prenosi Rojters.

14.12 - Libijski premijer El Mahmudi od nedelje uveče na ostrvu Đerba u Tunisu. Još uvek niko ne zna gde se nalazi Moamer el Gadafi. 

13.43 - Jedan od Gadafijevih sinova, El Mutasim nalazi se u kompleksu Bab el Azizija u Tripoliju, prenosi Al Arabija i navodi da su pobunjenici porekli da se vode pregovori o izručenju Seifa el Islama Međunarodnom krivičnom sudu.

12.11 - Pobunjenici upadaju ljudima u kuće i otimaju stvari, prenosi Bi-Bi-Si navode stanovnika Tripolija.

11.48 - Gadafijev sin Hamis predvodi snage ka centru Tripolija, prenosi Al Arabija navode pobunjenika.

09.17 - Velika Britanija tražila od pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta da se ne sveti Gadafijevim pristalicama. Predstavnik Saveta u UN Ibrahim Dabaši rekao da misija NATO-a treba da se završi uskoro.

Žestoke borbe se i dalje vode oko Gadafijevog kompleksa Bab el Azizija, pošto je Gadafijev sin Hamis izveo tenkove na ulice. Iako pobunjenici tvrde da kontrolišu 95 odsto grada, situacija na terenu je dosta konfuzna. 

Sporadične borbe vode se u ponekim delovima prestonice gde opozicione snage pokušavaju da očiste preostale džepove otpora. 

Iako je otpor Gadafijevih snaga isprva bio slab, tokom dana usledili su žestoki sukobi u kojima je poginuo veliki broj ljudi, naročito među pobunjenicima. Tenkovi Vojske Libije raspoređeni su i po luci u Tripoliju.

Pobunjenici su saopštili da imaju velikih teškoća da se približe Gadafijevom kompleksu Bab el Aziziji, pre svega zbog snajperske vatre.

U međuvremenu, uhapšena su tri Gadafijeva sina - Muhamed, Sadi i Seif el Islam, za koga se verovalo da bi mogao naslediti pukovnika. Umesto toga, u toku su pregovori pobunjenika sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu o izručenju Seifa el Islama, što je potvrdio i glavni tužilac Luis Moreno Okampo.

Lideri pobunjenika ponudili su uslove Gadafiju, odnosno spremni su da obustave akciju u kojoj je u poslednjih 12 časova ubijeno 1.300, ukoliko libijski lider napusti vlast ili, još bolje, državu.

Gde se Gadafi nalazi - niko ne zna. Bi-Bi-Si spekuliše da je možda već u Alžiru, gde je, navodno, njegova porodica prethodnih dana prebacila značajnu količinu novca na račune. Zapadni obaveštajci, pak, tvrde da je napustio Tripoli, ali da se još nalazi u Libiji. Takođe, postoji mogućnost da će Afrička unija ponuditi utočište Gadafiju u Angoli ili Zimbabveu.

Број коментара 319

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво