Читај ми!

Gadafi nudi pregovore

Pobunjenici ušli u Tripoli i nalaze se na osam kilometara od centra prestonice. Gadafi poručio da će ostati u Tripoliju "do kraja", pozivajući svoje pristalice iz svih krajeva Libije da dođu i oslobode glavni grad od pobunjenika.

23.42 - Pobunjenici zarobili Sejfa al Islama, sina Moamera Gadafija. 

23.00 - Pobunjenici spremni da zaustave napade ukoliko Gadafi ode sa vlasti, ili iz Libije.

22.41 - Gadafijevo obezbeđenje se predalo pobunjenicima, javlja Al Džazira.

20.52 - Frans pres tvrdi da su pobunjenici ušli u Tripoli sa zapadne strane, gde su ih dočekali građani, koji su u znak pozdrava ispaljivali hice u vazduh.

19.22 - Hiljade pobunjenika trenutno na 25 kilometara od Tripolija i sve više napreduju ka gradu, prenosi Rojters.

18.38 - Gadafi rekao da se plaši da će Tripoli goreti i pozvao Libijce iz svih krajeva zemlje da dođu i oslobode taj grad od pobunjenika. 

16.21 - Pobunjenicima stigla sveža pojačanja iz Misurate. NATO avioni ponovo bombarduju Gadafijev kompleks Bab al Aziziju. 

14.14 - Tri predgrađa libijske prestonice Fašlum, Zavijat Dahmani i Mansura pod kontrolom su pobunjenika, javlja Al Džazira.

13.17 - Opozicione snage zauzele su položaje zapadno od Tripolija u šumi Gadajem. 

12.45 - Pobunjenici došli na tri kilometra od Tripolija, gde je njihovo napredovanje zaaustavljeno. Program libijske državne televizije vode naoružani prezenteri. 

12.38 - Najmanje 30 libijskih vojnika poginulo, dok je 42 zarobljeno u noćašnjim borbama u Tripoliju, javlja Al Džazira. Trenutno u libijskoj prestonici mirno. 

Pobunjenici su počeli bitku za Tripoli koja će, kako procenjuju, trajati nekoliko dana. Hiljade pobunjenika trenutno se nalazi na oko 25 kilometara od Tripolija i sve više napreduju ka gradu. U borbama koje traju u predgrađima libijske prestonice, desetine ljudi je poginulo na obe strane.

Strani izveštači javljaju o pucnjavi pored njihovog hotela i pojačanju od nekoliko stotina pobunjenika, koji su čamcima došli iz grada Misurate. Najžešće borbe vode se na vojnom aerodromu Mitiga.

"Snage lojalne Gadafiju se povlače i ostavljaju oružje u nekim predgrađima Tripolija. Naši borci ulaze dublje u grad. Gadafi će možda pobeći, ako ga neko primi, ali mi bismo voleli da ga uhvatimo i da sudimo i njemu i njegovim sinovima", rekao je Fati Baja iz libijskog prelaznog veća.

Dok traje odlučujuća borba, britanski zvaničnici saopštavaju da je Gadafi napustio Libiju i krenuo put Venecuele. Međutim, libijski lider se ponovo oglasio putem državne televizije. U najnovijem obraćanju, Gadafi je poručio da će ostati u Tripoliju do kraja, do pobede, i pozvao Libijce iz cele zemlje da dođu i oslobe prestonicu od pobunjenika.

Pobunjenici su saopštili da su kasno sinoć, u koordinaciji sa NATO-om, prvi put napali Tripoli, u kojem su rano jutros odjeknule četiri snažne eksplozije

Agencije javljaju da su se tokom noći čule eksplozija i snažna paljba iz automatskog oružja, kao i eksplozije bombi kojima su avioni NATO gađali ciljeve u Tripoliju. Sukobi su izbili nekoliko sati pošto su pobunjenici zauzeli obližnji grad Zaviju.

Gadafi ne pomišlja na predaju

U govoru emitovanom rano jutros na libijskoj državnoj televiziji, sin libijskog lidera Moamera Gadafija, Sejf al Islam je rekao da režim neće odustati od borbe.

"Mi smo na svome, u svojoj zemlji. Pružaćemo otpor šest meseci, godinu dana, dve godine i pobedićemo", rekao je Sejf al Islam, dodajući da to nije njegova niti Gadafijeva odluka, već libijskog naroda.

Ubrzo po početku napada na libijsku prestonicu, Moamer Gadafi je, u audio poruci emitovanoj na državnoj televiziji, poručio da su pobunjenici rešeni da unište libijski narod. On je čestitao stanovnicima Tripolija na tome što su "eliminisali pacove" i pozvao pobunjenike da okončaju "maskaradu".

"Pobunjenici aplaudiraju kada NATO avioni bombarduju naše gradove i ubijaju libijsku decu. Oni će otići u pakao, oni su izdajnici. Koriste i džamije da bi pozivali na borbe", izjavio je Gadafi.

Novinarima se obratio portparol vlade Musa Ibrahim i rekao da su izveštaji o borbama u Tripoliju i ustanku preterani i da su vojne aktivnosti pobunjenika okončane za 30 minuta.

"Tripoli je bezbedan, potpuno pod kontrolom vladinih snaga i dobrovoljaca, građana prestonice. Neke naoružane osobe su se ubacile u grad i ušle u tri gradske četvrti posle večernje molitve. Naišli su na otpor a sve je završeno za pola sata", rekao je Ibrahim.

Број коментара 146

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи