Читај ми!

Gadafijeva poslednja bitka

Pucnjava iz automatskog naoružanja i serija eksplozija u Tripoliju. Svedoci tvrde da je u toku obračun Gadafijevih pristalica i ustanika. Noć će pokazati da li je bunt u prestonici podignut prerano, jer se ustaničke snage nalaze na najmanje 30 do 50 kilometara od grada.

03.31 - Pobunjenici pokušavaju da brzim udarom stignu do Tripolija i pomognu ustanicima u prestonici. Početak glavne operacije za nekoliko sati. Libijska vojska uspostavila kontrolne punktove po gradu. Sporadične pucnjave. Povremene eksplozije.

03.10 - Pobunjenici tvrde da nema potvrde da je Gadafi napustio Libiju. Ustanici se povukli iz Brege pod žestokom vatrom Gadafijeve artiljerije. Stanje u Tripoliju konfuzno.

02.20 - Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg tvrdi da je Gadafi na putu ka Venecueli, piše londonski Telegraf. 

01.32 - Gadafi se obraća naciji. Čestitao stanovnicima Tripolija što su "uništili pacove". 

01.11 - Eksplozije i pucnjava se još uvek čuju iz centra Tripolija. Najžešće borbe oko aerodroma.

00.39 - Pucnjava se sve slabije čuje iz centra grada, iako obe strane navode da se u nekoliko delova Tripolija vode borbe.  

00.13 - Gadafi je i dalje naš lider, rekao portparol vlade u Tripoliju, dok se iz nekoliko delova grada čuje pucnjava. Pobunjenici tvrde da je u sukobima, do sada, stradalo na desetine ljudi.

 00.00 - Žestoke borbe oko aerodroma u Tripoliju. Serija eksplozija u gradu.

23.45 - Obračuni na nekoliko lokacija u Tripoliju, Pobunjenici saopštili da je počela pobuna. Vlada obećala amnestiju ustanicima, ukoliko se predaju. 

Tripoli tresu eksplozije, a rafali iz automatskog naoružanja sve su žešći. U toku je sukob pristalica i protivnika Moamera Gadafija, ali nema nikakvih pouzdanih informacija o dimenzijama sukoba, kao ni o ishodu.

Nema nikakvih pouzdanih podataka o mestu na kojem se nalazi Gadafi i njegova porodica.

"Naoružani ljudi su se ušunjali u Tripoli, ali smo ih sredili... Tripoli je bezbedan", rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim.

Ibrahim je rekao da je u Tripoli ušlo nekoliko desetina naoružanih osoba, ali se pucnjava čuje širom grada, praćena eksplozijama i glasnim rafalima iz protivavionskih topova.

Ukoliko u narednim satima ovak ustanak ne preraste u sveopšti bunt protiv Gadafija, pobunjenike bi u Tripoliju mogli čekati veoma teški trenuci jer libijski lider uživa veliku popularnost u ovom gradu.

Osim toga, iz časa u čas u Tripoli stižu elitne jedinice sa ostalih frontova.

Posle ponoći, najžešće borbe su vođene oko međunarodnog aerodroma, ali se Gadafijeve snage nisu povukle ni metar, uprkos koordinisanom napadu ustanika i NATO avijacije.

Pobunjenici već nedeljama najavljuju ustanak u Tripoliju, a Gadafijeve snage su u nekoliko navrata presretale pošiljke naoružanja namenjenih ustanicima u neposrednoj okolini prestonice.

Број коментара 75

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи