Читај ми!

Tri puta za Tripoli

Pobunjenici tek tokom noći uspeli da uspostave kontrolu nad Zavijom, dok su iz Brege morali da se povuku usled konstantnog bombardovanja. Iz Tripolija pobegao bliski Gadafijev saradnik. Tri pravca ofanzive ka Tripoliju.

23.04 - Pucnjava i eksplozije na ulicama Tripolija. Nemoguće odrediti snagu ustanika, koji su, kako se čini, podigli ustanak u prestonici.

22.11 - NATO ponovo bombarduje Tripoli. Nekoliko eksplozija odjeknulo u predgrađu Tadžura. 

19.20 - Pobunjenici se povukli iz Brege, uprkos informacijama da su tokom noći zauzeli rafinerijski kompleks. "Bili smo primorani da se povučemo usled intenzivnog bombardovanja", rekao opozicioni portparol Ahmed Omar Bani. 

15.49 - Još jedan zvaničnik pobegao od Gadafija. Ministar za naftu Omran Abukra ostao u Tunisu, posle misije u Italiji na koju ga je poslao libijski lider.

12.14 - Novi kontra udar Gadafijevih snaga u Zaviji. Teške borbe u gradu. Pobunjenici tvrde da su zauzeli Bregu, ali za takvu vest nema nezavisne potvrde. 

01.35 - Pobunjenici objavili početak napada na Tripoli, nazvanog "Zora mediteranske neveste". 

00.17 - Venecuelanski avion sleteo na ostrvo Đerba kako bi evakuisao Gadafijevu porodicu, javio je radio Tunis.  

Ustanici, koji su u prethodnih 48 sati u nekoliko navrata objavljivali pad Zavije, tek su kasno noćas uspeli da ovladaju gradom, iako su u dosadašnjim borbama izgubili desetine boraca. Gadafijeve snage ih još uvek zasipaju žestokom vatrom pa se neke od gradskih ulica polako pretvaraju u gomilu ruševina.

Nestrpljenje ustanika da proglase pobedu, ipak, slaba je uteha za režim Moamera Gadafija, čiji je dugogodišnji bliski saradnik i čovek koji je godinama bio druga ličnost Tripolija, Abdel Salam Džalud prebegao među pobunjenike.

Poslednji u nizu prebega predstavlja prilično čvrst dokaz da je vlast u Tripoliju ozbiljno uzdrmana, ali i da u danima koji slede Gadafijev položaj može postati još komplikovaniji, jer pobunjenici polako skupljaju snage za konačnu ofanzivu na prestonicu.

Izmađu njih i Gadafijeve tvrđave, međutim, nalaze se elitne jedinice libijske vojske, koje su, koliko juče bile otpisane, ali su serijom kontra udara uspele da zaustave nalet ustanika i nanesu im ozbiljne gubitke, posebno u Zaviji.

Taj grad je do posle podneva bio praktično otpisan za Gadafija, ali je vojska zasula ustanike vatrom iz višecevnih bacača, minobacača i protivavionskih topova, pa su se pobunjenici ponovo našli u poziciji da se bore za glavni trg.

Ofanziva je zaustavljena i u Zlitanu, gde je ubijeno više od 30 ustanika, dok je 150 ranjeno, ali su ustanici tokom noći, navodno, zauzeli veći deo grada.

Ove dve akcije ustanika pokrenute su kako bi se u potpunosti presekle linije snabdevanja Tripolija, što su pobunjenici donekle uspeli, ali i izazvali paniku u međunarodnim organizacijama, koje, sada, navrat nanos moraju da pripreme evakuaciju oko 300.000 stranaca iz prestonice.

Libijski ustanici navodno su preuzeli kontrolu nad Bregom. Kako javlja reporter Al Džazire čini se da su se Gadafijeve snage zapravo povukle iz centra grada i iz skladišta nafte i gasa i da su pobunjenici samo ušetali u napušteni grad.

Prema prvim informacijama ustanici su preuzeli postrojenja za gas i naftu u Bregi, što je kasnije demanotovano izveštajima da su pobunjenici zatekli napuštena postrojenja i u strahu od podmetnutih eksplozivnih naprava i zaseda, pobegli.

Број коментара 109

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво