Svi će biti bezbedni na OI

Organizatori Olimpijskih igara u Pekingu, koje počinju za tri dana, saopštili su da mogu da osiguraju bezbednost, dan posle bombaškog terorističkog napada u Sinđijangu, u kome je stradalo 16 policajaca. Kineski zvaničnici provincije Sinđijang, udaljene oko 4 hiljade kilometara od Pekinga, saopštili su da je uhapšeno 18 stranih agitatora povezanih sa napadom.

Portparol Organizacionog komiteta Igara Sun Veide, tvrdi da je uspostavljen impozantan sistem bezbednosti i da je policija spremna da se suoči sa svakom vrstom pretnje.

Bezbednost Olimpijskih igara samo u glavnom gradu osiguravaće čak stotinu hiljada vojnika i policajaca, a angažovano je više od 120 aviona i helikoptera i 30 brodova.

Na konferenciji Međunarodnog olimpijskog komiteta u Pekingu, povodom početka igara, njegov čelnik Žak Rog sastao se sa kineskim predsednikom Hu Đintaom.

Obojica su naglasila da je tokom Olimpijade svima zagarantovana bezbednost.

I dok olimpijska baklja na svom putu ka Pekingu upravo prolazi provincijom Sečuan, teško pogođenom zemljotresom, na trgu Tjenanmen nastavlja se odbrojavanje i u toku su završne pripreme za veliki sportski događaj.

Školska deca predstavljaju sportske veštine i druga umeća, dok su muzičari iz Olimpijskog orkestra na Tjenanmenu organizovali probe.

Poznati kineski kompozitor, dobitnik Oskara za muziku u filmu Pritajeni tigar, skriveni zmaj, Dun Tan, komponovao je muziku koja će pratiti ceremoniju dodele medalja na Olimpijskim igrama.

Dun kaže da je za ovu veliku sportsku manifestaciju pripremio numeru kao kombinaciju tradicionalne i moderne kineske melodije i da muzika dolazi iz samog srca Kine.

Kina pojačala mere bezbednosti posle napada u Sinđijangu

Policija je u severozapadnoj kineskoj provinciji Sinđijang pojačala je mere bezbednosti posle jučerašnjeg napada na policiju.

Kineske vlasti sumnjaju da se radi o terorističkoj zaveri ujgurske muslimanske manjine.

Kako je prenela DPA, pozivajući se na kinesku zvaničnu agenciju Sinhua, vlasti u Sinđijangu su pojačale prisustvo policije na kontrolnim punktovima, pooštrile pregledanje prtljaga i vozila kao i nadzor javnih mesta među kojima su vladine zgrade, škole i bolnice.

Kasno sinoć policija je privela dva japanska novinara koji su pokušavali da izveštavaju o incidentu u Sinđijangu. Policajci su ih dva sata držali zatvorene u hotelu gde su ih tukli zbog čega su zadobili lakše povrede.

Kina je uvela restrikcije za pristup domaćih i stranih medija "delikatnom" trgu Tjenanmen tražeći od njih da se unapred najave za snimanje ili pravljenje intervjua na tom mestu, saopštila je gradska uprava Pekinga.

Kina je uvela privremena pravila kojim se dozvoljava stranim novinarima da intervjuišu bilo kog kineskog državljanina koji to želi pre početka i za vreme održavanja igara ali su istovremeno zvaničnici upozorili mnoge stanovnike Pekinga da izbegavaju razgovore o osetljivim temama sa stranim novinarima.

Nova ambasada SAD u Pekingu biće otvorena 8. avgusta

U Pekingu je završena izgradnja nove američke ambasade.

Kineski i američki zvaničnici tvrde da je veličina kompleksa impozantna i da svedoči o jačanju odnosa dve države.

Smeštena na četiri hektara u novoj diplomatskoj zoni, izgradanja tog zdanja koštala je 434 miliona dolara i važi za drugu po veličini američku ambasadu u svetu koja zaostaje jedino za onom u Bagdadu.

Američki predsednik Džordž Buš, koji će prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara u petak, istog dana presećiće traku ispred ambasade i zvanično označiti početak njenog rada.

Povezane vesti:

 U napadu u Kini poginulo 16 policajaca

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво