Читај ми!

Gušenje Tripolija

Gadafi pozvao pristalice u odlučnu borbu za oslobađanje Libije "od izdajnika i NATO-a". Prebegao njegov ministar policije. Konfuzna situacija oko Zavije, gde su u bizarnom incidentu ubijena četiri ustanika.

21.12 - U borbama oko Brege od jutros poginulo 14, ranjeno 35 ustanika.

16.40 - Specijalni izaslanik šefa UN stigao u Tunis gde se očekuje početak pregovora pobunjenika i Gadafijevih predstavnika. Abdel Elah el Katib stigao dan posle vesti o tajnim pregovorima sukobljenih snaga. 

12.46 - Libijski ministar unutrašnjih poslova, sa porodicom, stigao na "odmor" u Egipat. Njegov dolazak usledio posle nekoliko dana spekulacija da je napustio Gadafijev režim.

10.50 - Četvorica pobunjenika poginula u napadu NATO aviona, koji je pogodio tenk koji su nedugo pre toga zarobili i pokušali da odvezu. Situacija oko grada i dalje konfuzna.  

Pobunjenici se nadaju da će presecanjem puta koji iz Tripolija vodi ka granici Tunisa "ugušiti" otpor Gadafijevih snaga. Libijski lider, pak, spreman za nastavak borbi i poziva pristalice na konačni obračun sa pobunjenicima i NATO-om.

"Libijski narod će istrajati i revolucija će istrajati. Krenite, izazivajte, uđite u borbu za oslobađanje Libije, malo-pomalo, od izdajnika i NATO-a", poručio je libijski lider u govoru održanom putem telefona i emitovanom sinoć na državnoj televiziji u audio-formatu.

"Spremite se na borbu. Krv mučenika je podsticaj za ratovanje", poručio je Gadafi.

Gadafi tvrdi da su pobunjenici, koji od sredine februara traže okončanje njegove vladavine, naoružani kriminalci i ekstremisti iz redova Al Kaide, a vazdušnu kampanju snaga NATO-a, preduzetu na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN sredinom marta, smatra "kolonijalnom agresijom čiji je cilj da pokrade libijsku naftu".

Pojedini mediji preneli su juče navode neimenovanog izvora da predstavnici Gadafijevog režima pregovaraju sa pobunjenicima u jednom hotelu na jugu Tunisa, ali je portparol libijske vlade Musa Ibrahim to odlučno negirao, optužujući zapadne lidere i medije za širenje glasina.

"Ove informacije su apsolutno netačne i deo su medijskog rata protiv nas. Njihov cilj je da nas zbune, slome nam duh i poljuljaju našu hrabrost", poručio je Ibrahim, komentarišući navode koje ni pobunjenička strana još nije zvanično potvrdila.

Zbrka na frontovima

Pobunjenici su, više nema nikakve dileme, ušli u Zaviju i presekli komunikaciju Tripolija ka Tunisu, čime je prekinuta glavna linija snabdevanja Gadafijevog režima, što je potaklo nade zapada u skori kraj građanskog rata.

Ipak, borbe se još uvek vode širom grada, sa prilično neizvesnim ishodom, jer Gadafijevi generali pokušavaju da na front bace iskusnije jedinice, koje su u prethodna 24 časa prebačene sa frontova oko Misurate i Brege.

Da stvar bude crnja po Gadafija, u Zaviji se nalazila jedina rafinerija nafte koju su kontrolisale njegove snage, pa je veliko pitanje da li će švercovano gorivo biti dovoljno da pokrene njegove motorizovane jedinice.

Ipak, zapadni vojni analitičari upozoravaju da rat u Libiji još ni izdaleka nije gotov, mada ulazak u Zaviju u mnogome olakšava život pobunjenika, ali se pred njima sada nalazi ravnica i najbolje jedinice koje Gadafi ima na raspolaganju. 

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи