Читај ми!

Bitka za Zaviju

Ustanici ušli u Zaviju pod kišom granata libijske vojske i uz ubitačnu vatru snajperista. NATO helikopteri pokušavaju da spreče Gadafija da pošalje pojačanja u grad. Pobunjenici tvrde da su ušli i u Garjan i Surman. Front na 50 kilometara od Tripolija. Borba za prevlast u Bengaziju.

19.00 - Ustanici zauzeli priobalni grad Surman, udaljen oko 70 kilometara od Tripolija. Pobunjenici tvrde da u potpunosti kontrolišu grad.

17.40 - Pobunjenici tvrde da su ušli u grad Garjan, na oko 80 kilometara od Tripolija, i da se tu trenutno vode borbe, a tvrde i da su zauzeli oko 70 odsto teritorije grada.

17.00 - "Plašimo se da nećemo moći da se odbranimo i Zaviju ako stignu pojačanja koje je libijska vojska poslala", ističe komandant pobunjeničkih snaga u Zaviji Bašir Ahmed Ali. 

15.42 - Ključni autoput od Tripolija ka Tunisu kontrolišu pobunjenici, prenosi reporter Al Džazire, dodajući da se u centru grada još uvek vode borbe.

10.18 - Pobunjenici se probili do centralnog trga Zavije, ali grad nije pod punom kontrolom pobunjenika pošto se u njemu još uvek nalaze neke jedinice libijske vojske, uključujući snajperiste, javlja reporter Rojtersa

01.48 - Najmanje šest ustanika poginulo u žestokim borbama u Zaviji. Sukobi vojske u pobunjenika duž granice sa Tunisom. 

00.11 - Zavija je u potpunosti pod našom kontrolom, rekao portparol libijske vlade Musa Ibrahim. "Mala grupa ustanika pokušala da uđe u grad, ali su ih naše snage zaustavile". 

Libijski pobunjenici uspeli su da probiju liniju fronta na zapadu zemlje i uđu u Zaviju, glavni cilj njihove ofanzive i dođu na svega 50 kilometara od prestonice Tripolija. U gradu se još vode žestoke borbe.

U gradu se oko ponoći nalazilo oko 200 pobunjenika, koji su uspeli da dođu do centra grada i zelene zastave na tamošnjoj džamiji zamene svojim, ali se čini da bitka još nije okončana, jer je libijska vojska ka gradu poslala značajna pojačanja.

Libijska vlada nazvala je vesti o napredovanju pobunjenika oko Zavije "medijskom igrom", navodeći da je Tripoli siguran.

Napredovanje pojačanja libijske vojske je u velikoj meri otežano zbog stalnih napada jurišnih helikoptera NATO na prilazima gradu, ali ni pobunjenici nisu prošli ništa bolje jer se na njihove položaje sručila žestoka kanonada Gadafijeve artiljerije.

Plan pobunjenika na zapadnom frontu je prilično jednostavan - žele da zauzmu Zaviju i Garjan i, odatle, pokrenu ofanzivu na Tripoli, nadajući se da će Gadafijeve snage posustati pod istovremenim udarom njihovih snaga i NATO avijacije.

Takođe, ponovo se pominje ustanak u prestonici kada pobunjenici priđu Tripoliju. Takav razvoj situacije pod velikim je znakom pitanja, jer obaveštajni izvori navode da je oko 70 odsto stanovnika glavnog grada na strani Gadafija, mada je podrška promenjiva veličina i zavisiće mahom od ratne sreće koja bude pratila libijskog lidera.

Problemi u redovima pobunjenika

Pokret protiv Gadafija, posle šest meseci pobune, doživljava možda najdramatičnije trenutke od vremena kada su se Gadafijeve snage nalazile na prilazima Bengaziju. Borba za svrgavanje dugogodišnjeg libijskog lidera polako ustupa mesto borbom za prevlast raznih frakcija i plemena,

Njujork tajms piše da bi razlog ovakvom ponašanju mogao ležati u činjenici da im se milijarde dolara, koje je Gadafi prethodnih decenija iznosio iz zemlje, nalaze na dohvat ruke, ali zbog nepopravljivog rivalstva postoji i ozbiljna opasnost od potpunog raspada države.

Istovremeno, ustanici su poslednjih sedmica opljačkali čitav niz mesta, u znak osvete lokalnom stanovništvu zbog navodne podrške Gadafiju. Pljačku je pratilo isterivanje stanovništva i, u nekoliko detaljno dokumentovanih slučajeva, ubistva,

Žrtvom osvetničkih napada pao je i komandant pogunjeničkih snaga general Abdul Fatah Jonus, navodno zbog dela koje je činio dok je bio šef Gadafijevih snaga bezbednosti. Pleme iz kojeg potiče general zapretilo je osvetom, što je izazvalo ozbiljnu krizu u Bengaziju.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво