Читај ми!

Pobunjenici napreduju

Pat pozicija, koja na zapadnom frontu traje nekoliko meseci, razbijena najnovijom ofanzivom pobunjenika prema Zaviji. Ustanike deli 25 kilometara peska od grada. Libijska vojska poslala još hiljadu vojnika u Zaviju. Pobunjenici bez uspeha u napadima na Bregu.

22.42 - Pobunjenici podigli zastavu u centru Zavije. Borbe u gradu još uvek traju. Gadafijeve snage, navodno, pripremaju kontraudar.

21.20 - Libijski pobunjenici su večeras ušli u grad Zaviju, 50 kilometara od Tripolija. Zauzimanje Zavije bi moglo oslabiti snage libijskog lidera Moamera el Gadafija, javlja DPA.

19.39 - Zavija je pod našom apsolutnom kontrolom, saopštio portparol libijske vlade Musa Ibrahim, istakavši da je oko 100 pobunjenika pokušalo da se probije do grada, ali da su se snage vojske "obračunale sa njima".

18.42 - Kod Zavije blokiran glavni autoput od Tripolija ka Tunisu. Sveži sukobi izbili između vojske i pobunjenika.

Pobunjenici su, posle šestočasovne borbe sa snagama libijske vojske, uspeli da probiju linije odbrane libijske vojske i prodru na nekih 25 kilometara od Zavije, prenosi Rojters.

Opozicione snage su na ovom delu fronta naterale Gadafijeve trupe na povlačenje nekih sedam kilometara od pređašnjih pozicija, ali su jedinice libijske vojske, ipak, zadržale nalet pobunjenika i uspostavile novu liniju fronta na oko pet kilometara od sela Bir Šuaib.

Ustanički brigadni general Al Hadi al Udžaili ocenio je pobunjenike očekuju teške borbe za Zaviju, ali i da je uveren da će je zauzeti.

To je najnoviji u nizu pokušaja opozicionih snaga da zauzmu Zaviju, grad na strateškom obalskom putu koji vodi do Tripolija preko kog se obavlja najveći deo snabdevanja prestonice.

U međuvremenu, pobunjenici su zarobili obaveštajnog oficira libijske vojske, koji je rekao da je Gadafi dodatno utvrdio, poslednjih dana, Zaviju i da je u taj grad, kao pojačanje, poslato dodatnih 1.000 vojnika.

Oficir je još rekao da Gadafi uživa ogromnu podršku u Tripoliju i još nekoliko velikih gradova i da je ta činjenica ključna u njegovom opstanku na vlasti.

Brega, tačka odluke

Na istočnom frontu pobunjenici neprestano pokušavaju da preuzmu kontrolu nad strateškom naftnim terminalom i rafinerijom u Bregi. Bilans poslednjeg napada pobunjenika je 15 mrtvih, dok je više od 50 ranjeno.

Uprkos činjenici da su ustanici dosad uspevali, u nekoliko navrata, da zauzmu stambenu zonu grada, poznatu kao Nova Brega, Gadafijeve snage dobro su utvrđene neposredno oko naftnog terminala i rafinerije, koje su od stambenih četvrti udaljene oko 15 kilometara.

Do sada su nadanja pobunjeničkog rukovodstva u Bengaziju nekoliko puta raspršivana ubrzo nakon što su objavljivane vesti da su njihove snage zauzele delove Brege. Naime, libijska vojska drži relativno malo jedinica unutar stambenih četvrti grada i to uglavnom pešadijskih izviđačkih jedinica koje javljaju pozicije pobunjeničkih snaga kada krenu u napad.

Posle toga, kao i ovog puta, mobilni višecevni raketni bacači dolaze do izražaja gađajući ustanike koji se, delom zbog lošeg morala a delom neobučenosti, povlače i ne uspevaju da zadrže pozicije dugo.

Zamenik libijskog šefa diplomatije Kaled Kaim istakao je, na konferenciji za štampu, da pobunjenici nisu uspeli da uđu u Bregu i da su u najnovijem napadu izgubili najmanje 20 ljudi.

Važnost Brege je, u ovom trenutku, ogromna. Prvo, zbog njenog strateškog položaja na Mediteranu. Drugo, zato što je u njoj situirana najveća rafinerija u Libiji.

Treće, zato što bi preuzimanje kontrole nad Bregom omogućilo pobunjenicima, skoro momentalnu, eksploataciju nafte i njen izvoz, što bi Bengaziju donelo neophodna sredstva za nastavak rata.

Na kraju, uspeh, poput izbacivanja Gadafijevih snaga iz Brege, bi pomogao u vraćanju morala ustaničkim borcima i eventualnom prevazilaženju razlika i dubokih plemenskih podela unutar same pobunjeničke strukture u Bengaziju.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи