Читај ми!

Pred vratima Brege, opet

Helikopteri NATO-a žestoko napadaju položaje Gadafijevih snaga oko Brege u pokušaju da ispune obećanje pobunjenika da će za nekoliko dana zauzeti taj grad na istoku Libije. Na zapadnom frontu, ustanici najavljuju ofanzivu na Zaviju, koja se nalazi 50 kilometara od Tripolija. "Amnesti internešenel" traži istragu u napadu NATO-a na Zlitan.

01.03 - Pobunjenici tvrde da se zauzeli Bregu. 

18.17 - Libija optužila premijera Dejvida Kamerona da koristi "irske plaćenike" kako bi zaustavio nerede u Britaniji. "Ustanici u Britaniji su na prilazima Liverpulu i vode borbe sa Kameronovim plaćenicima iz Irske i Škotske".

Posle nekoliko nedelja borbi na prilazima Bregi, pobunjenici su u četvrtak prišli do stambenih naselja u istočnom delu tog grada, ali njihovo napredovanje i dalje otežavaju minska polja koja je libijska vojska postavila na svim stranama.

Pobunjenike, koji imaju ozbiljne unutrašnje probleme poslednjih sedmica, ozbiljno podržavaju helikopteri NATO-a, koji čiste put njihovom prodoru ka obodima grada. Sporost napredovanja, ustanici objašnjavaju oprezom, pošto su pre nekoliko nedelja na prilazima Bregi izgubili na desetine boraca.

Istovremeno, pobunjenici žestokom artiljerijskom vatrom pokušavaju da "isprazne grad".

Bitka za Zaviju

Na zapadnom frontu, pobunjenici nastoje da se što pre približe gradu Zaviji i tako dođu na svega 50 kilometara do Tripolija. Ustanici su u prethodnih nekoliko dana zauzeli nekoliko sela na putu ka Zaviji, pa se njihovi istureni položaji nalaze 25 kilometara od tog grada.

Ozbiljan problem im predstavlja činjenica da svaka jedinica deluje zasebno, odnosno da nemaju jedinstvenu komandu, što dodatno usporava napredovanje.

Kao i na istoku, na zapadnom frontu prilično su vidljive posledice napada avijacije NATO-a.

Istraga o Zlitanu

"Amnesti internešenel" zatražio je istragu o navodima libijskih vlasti da je u napadu NATO avijacije na Zlitan ubijeno 85 civila.

Avioni NATO-a bombardovali su nekoliko zgrada u Zlitanu u ponedeljak, tvrdeći da su u njima bile smeštene snage libijske vojske, ali su vlasti u Tripoliju tvrdile sasvim suprotno i pokazali novinarima tela tridesetak osoba.

Među telima bilo je najmanje četvoro žena i dece. Libijske vlasti tvrde da je u napadu ubijeno 33 dece.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи