Olovom otrovano 600 dece u Kini

Više od 600 dece otrovano je olovom iz nedavno zatvorene topionice na severu Kine. Lokalne vlasti u provinciji Šansji planiraju da u naredne dve godine rasele 581 porodicu iz kruga od 500 metara oko fabrike.

Kineski mediji javljaju da je olovom iz topionice na severu Kine, koja je nedavno zatvorena pod pritiskom javnosti, otrovano više od 600 dece.

Kod više od 80 odsto od 731 deteta iz sela u blizini topionice olova i cinka u provinciji Šansji, utvrđeno je trovanje olovom što je skoro dvostruko više nego početkom nedelje, prenela je agencija Sinhua.

Od ukupnog broja otrovane dece, njih 166 će biti zadržano u bolnici, dok su ostala puštena na kućno lečenje koje podrazumeva proces detoksikacije olova, prenosi Sinhua.

Stanovnici iz okoline topionice olova i cinka u provinciji Šansji počeli su u julu da dovode bolesnu decu kod lekara i za njihovo stanje okrivili fabriku, javila je agencija Sinhua.

Istraga je pokazala da je olovo iz topionice dospelo u zemljište, vazduh i izvore vode iz kojih se snabdeva 425 domaćinstava, a lokalne vlasti planiraju da u naredne dve godine rasele 581 porodicu iz kruga od 500 metara oko fabrike.

Lokalni zvaničnici koji ranije nisu bili dostupni za medije, potvrdili su da je zatrovan veći broj dece kao i da je istraga u toku, ali su odbili da komentarišu navode o povezanosti sa topionicom i zagađenjem životne sredine.

Deca su posebno osetljiva na trovanje olovom (saturnizam) do koga najčešće dolazi preko vazduha i vode. Toksično dejstvo olova pogađa nervni i reproduktivni sistem i bubrege i izaziva anemiju.

Kod dece dolazi do usporavanja mentalnog razvoja, smanjenih kognitivnih sposobnosti, teškoća pri učenju i odlaganja puberteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи