Читај ми!

Golgota Afrike

Najgora suša u poslednjih 60 godina kosi sve više ljudskih života na Rogu Afrike. Najgore stanje je u Somaliji, gde je dosad umrlo 30.000 dece, dok više od tri miliona ljudi i dalje gladuje. Situaciju dodatno otežava sukob između vojske i islamističkog pokreta Al Šabab.

Stanovnici Roga Afrike, pogođen najvećom sušom u poslednjih pola veka, proživljavaju humanitarnu dramu bez presedana u modernoj istoriji.

Najgore je u Somaliji, kojoj preti peti stepen na skali gladi, takozvana katastrofalna glad. Za mesec dana, u toj zemlji umrlo je 30.000 dece, a smrti u oči gleda više od tri miliona ljudi.

Uprkos pozivima za hitnu pomoć, svet, za sada, ćuti. Ni najveći izbeglički kamp na svetu, Dabab, na granici Somalije i Kenije, nije dovoljno veliki da primi reku gladnih.

Emanuel Nijabera iz UNHCR-a kaže da u kampu ima dovoljno piće i pristojnih higijenskih uslova, naglasivši i da je u kampu bezbedno, što u je u ovoj, sukobima i podelama izmučenoj zemlji, prava retkost.

Rešavanje humanitarne krize u Somaliji, kažu analitičari, povezano je sa pitanjem sudbine države u kojoj kontrolu nad različitim delovima drže suprotstavljeni akteri.

Predsednik Somalije je, prvi put posle četiri godine oružanih borbi za prestonicu, proglasio pobedu vojske nad pobunjenicima iz islamističkog pokreta Al Šabab.

Tim povodom je somalijski predsednik Šarif Ahmed istakao je da je vojska napokon uspela da slomi otpor i odnese pobedu nad neprijateljem.

Al Kaidini sledbenici, pak, tvrde, da su ''taktički razlozi'' povod za povlačenje iz Mogadiša i da ne odustaju od bitke za prestonicu.

Zbog dugogodišnje suše, stručnjaci su još prošle godine upozoravali na nadolazeću katastrofu na Rogu Afrike. Velika glad, tvrde, sada preti i Ugandi. Svetski donatori, međutim, i dalje odlažu pomoć.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара