Читај ми!

Pobunjenici napreduju ka Tripoliju

Libijski pobunjenici, u novoj snažnoj ofanzivi protiv snaga Moamera Gadafija, zauzeli grad Bir Ganam, 80 kilometara južno od Tripolija. Lider pobunjenika Mustafa Abdel Džalil pozvao na jedinstvo pobunjeničkih snaga.

Zapovednici snaga libijskih pobunjenika saopštili su da su njihovi borci zauzeli grad Bir Ganam, 80 kilometara južno od Tripolija, dok je lider pobunjenika Mustafa Abdel Džalil pozvao na jedinstvo u cilju okončanja režima Moamera Gadafija.

Pobunjenici se kreću ka severu putem nad kojim se izvija gust dim i na kojem se nalaze zapaljena vozila libijske vojske, a u nekima od njih su tela poginulih vojnika.

Većina pobunjenika koji su učestvovali u zauzimanju Bir Ganama su pripadnici takozvanog "Bataljona Tripolija", koji čine dobrovoljci iz prestonice i drugih priobalnih gradova, koji su prošli obuku u planinama Nafusa, jugozapadno od Tripolija, javio je AFP.

U međuvremenu, vođa pobunjenika Mustafa Abdel Džalil je, nakon hapšenja i ubistva generala Abdel Fatah Junisa, nekadašnjeg Gadafijevog saveznika, izdao saopštenje u kojem je pozvao na jedinstvo pobunjeničkih snaga.

"Želim da uputim poruku svim Libijcima u oslobođenim oblastima: moramo da usmerimo sva sredstva na borbu za slobodu. Moramo da se ujedinimo zarad višeg cilja", poručio je Džalil.

Nacionalni pobunjenički savet našao se na meti kritika zbog uloge koju je imao u događajima koji su doveli do Junisove smrti, kao i zbog načina na koji je vodio ovaj slučaj nakon ubistva generala.

Iako je istraga još u toku, poznato je da je nalog za hapšenje potpisao istaknuti član Saveta Ali Esavi.

Naoružani napadači ubili su glavnokomandujućeg pobunjeničkih snaga nakon što je, posle hapšenja zbog sumnji da sarađuje sa Gadfijevim režimom, pozvan da se pojavi pred pravosudnom komisijom, koja istražuje vojne operacije.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи