Читај ми!

Libija, dogovor sa đavolom

Gadafijevi ljudi pokušavaju da okrenu radikalne islamiste protiv pobunjenika. Islamisti potvrdili kontakte, ali tvrde da nema razlaza sa ustanicima. Nova greška NATO -troje mrtvih. Francuzi povlače nosač aviona. NATO zarobio libijski tanker.

01.09 - Nova greška NATO, troje civila ubijeno u Zlitanu. Gadafijeve snage kontrolišu grad posle kontraudara kojim su isterali pobinjenike iz grada.

19.45 - Pobunjenici najavljuju da će do kraja avgusta pokrenuti veliku ofanzivu na Tripoli.  

18.49 - Eksplozije u centru Tripolija. 

16.39 - Amerikanci na Libiju ispalili krstareće projektile u vrednosti od 121 milion dolara.

Moamer Gadafi traži pomoć radikalnih islamista u borbi protiv pobunjenika, rekao je njegov sin Sejf al Islam, u neočekivanom obrtu situacije s obzirom na to da se libijski lider, tokom vladavine duge 42 godine, oštro obračunavao sa nosiocima ideje o globalnom džihadu.

"Znam da su teroristi. Znam da su krvavi. Nisu dobri, ali moramo da ih prihvatimo. Liberali će pobeći ili će biti ubijeni. Libija će izgledati kao Saudijska Arabija ili Iran. Pa šta?", rekao je sin libijskog lidera Njujork tajmsu.

Izjava Sejfa al Islama odmah je protumačena kao pokušaj Tripolija da iskoristi probleme koji su, među pobunjenicima, nastali pošto je na misteriozan način ubijen šef njihove vojske Abdel Fatah Junis i oštru akciju ustanika protiv islamista u Bengaziju, koja je odmah zatim usledila.

Reči Gadafijevog sina potvrdio je i jedan od lidera radikalnih islamista među pobunjenicima, rekavši, ipak, da za sada nema razlaza sa pobunjenicima. Sejf al Islam je, pak, rekao da će dogovor o koaliciji između islamista i Gadafija biti obelodanjen narednih dana.

Za sada, međutim, nije moguće proceniti u kojoj će se meri ostvariti najava Gadafijevog sina, ali je izvesno da su posle ubistva generala Junisa na površinu izbile ozbiljne podele, koje od samog početka prate pobunu.

Sejf al Islam je, takođe, rekao da se sa Junisom, od početka pobune sastao dva puta i to u Italiji, kada ga ja i upozorio da će biti ubijen. "Na kraju će te ubiti, jer se igraš sa zmijama", rekao je Sejf al Islam.

Francuska povlači nosač aviona

Francuski nosač aviona "Šarl de Gol" se sledeće sedmice vraća u matičnu luku Tulon zbog popravki, pa će avioni "rafal" ubuduće poletati sa aerodroma na Siciliji. Za sada nije poznato kada će se taj brod vratiti u akciju.

"Šarl de Gol" u operacijama protiv Libije učestvuje od marta, a francuski vojni zvaničnici tvrde da odlazak ovog broda neće uticati na intenzitet bombardovanja.

Gotovo istovremeno sa najavama odlaska francuskog nosača aviona, NATO je saopštio da zaplenjen tanker Kartagina, koji je plovio pod libijskom zastavom. Brod je već predat pobunjenicima.

Osuda napada na libijsku televiziju

Predsednica Medjunarodne federacije novinara Bet Košta osudila je napad NATO snaga na libijsku državnu televiziju, u kome je, prema podacima libijskih vlasti poginulo troje, a povređeno 15 ljudi.

Košta je istakla da su vazdušni udari, "na čijoj meti su bili novinari i koji su doveli u opasnost njihove živote narušavanje međunarodnog prava".

Ona je dodala da upotreba "nasilja u cilju gušenja disidentskih medija predstavlja katastrofu za slobodu medija" i pozvala NATO da se uzdrži od daljih napada na medije. 

NATO je saopštio je da su na meti napada u subotu bili predajnici libijske državne televizije, jer su, kako je naveo taj vojni savez, korišćeni za podsticanje nasilja protiv civila.

NATO je dodao da će napad, koji je izveden u subotu rano ujutru"smanjiti mogućnost režima (libijskog lidera Moamera Gadafija) da ugnjetava civile, dok će istovremeno očuvati infrastrukturu za emitovanje koja će biti potrebna posle sukoba".  Alijansa je optužila libijsku televiziju za huškanje i mobilizaciju Gadafijevih sledbenika.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво