Читај ми!

Pukotine u pobuni

Haos u redovima pobunjenika. U obračunu frakcija ubijeno osam boraca. Ustanici za neuspehe krive "petu kolonu". U Bengaziju pucnjava i poneka eksplozija. Pet snažnih eksplozija u Tripoliju. Pogođeni predajnici libijske televizije. Tri mrtva i 15 ranjenih.

18.16 - Francuska odblokirala 259 miliona dolara libijskih sredstava i stavila ih na raspolaganje opozicionom Nacionalnom savetu.

17.10 - Reporter Gardijana javlja da su pobunjenici ušli u Zlitan, oko 160 kilometara istočno od Tripolija.

15.36 - NATO opet bombarduju položaje Gadafijevih snaga oko Brege. Pobunjenici tvrde sa su prišli bliže gradu, na desetak kilometara. 

13.40 - Pobunjenici nastavljaju operacije i tokom Ramazana.

12.26 - Najmanje 25 izbeglica iz Libije pronađeno na brodu koji je pristao u Lampeduzi. 

02.19 - Pobunjenici uhapsili 63 osobe u Bengaziju, navodeći da je okončana operacija protiv petokolonaša, koji su naređenja za akcije dobijali direktno od Gadafija. 

Pobunjenici napali jednu od frakcija pokreta za borbu protiv Moamera el Gadafija, optužujući je za ubistvo Abdela Fateha Junesa, ali i "unutrašnje delovanje" protiv čitovog ustanka. U opsadi fabrike registarskih tablica ubijena po četiri borca sa svake strane, najmanje 20 ranjeno.

Ovaj obračun na prilično slikovit način opisuje pobunjenički pokret, sastavljen od mnoštva organizacija potpuno različitih interesa, što je i jedan od glavnih razloga zbog kojeg većina zapadnih država, osim Francuske i navodno Italije, okleva da im u ruke stavi bilo kakvo oružje.

I nekoliko sati posle obračuna, ostaje nejasno da li je napad na fabriku tablica u vezi sa ubistvom generala Junesa, nekadašnjeg šefa Gadafijeve policije, koji je prebegao na stranu ustanika, da bi život završio pod prilično misterioznim okolnostima.

Tokom prethodnih nekoliko dana, lideri pobunjenika nudili su različite i često oprečne verzije atentata na Junesa, pokušavajući da nekako smire bes generalovog plemena Obeidi, najvećeg na istoku Libije.

Za sada, jedino se sa sigurnošću može tvrditi da je general Junes izrešetan i da je njegovo telo potom zapaljeno. Vojnici koji su ga pratili sa linije fronta u Bengazi su uhapšeni, ali se ne terete za njegovo ubistvo.

Što se tiče obračuna u fabrici tablica, lideri pobunjenika tvrde da je ta grupa iskoristila probleme koji su nastali posle smrti komandanta oružanih snaga ustanika i upadala u zatvore, odakle je odveden izvestan broj ratnih zarobljenika.

NATO gađa libijsku televiziju

NATO avijacija uništila je nekoliko predajnika libijske državne televizije, tvrdeći da su legitimne mete, ali su vlasti u Tripoliju saopštile da su u napadu ubijena tri radnika te medijske kuće, kao i da ih je 15 ranjeno.

Predstavnici NATO-a su libijsku državnu televiziju opisali kao legitimnu metu, navodeći da je ta akcija bila neophodna, kako bi se "neutralisala integralna komponenta režima zasnovanog na sistematskoj represiji civila".

"Troje naših kolega je ubijeno i 15 ranjeno dok su obavljali novinarske dužnosti", rekao je direktor engleskog servisa libijske televizije Kaled Basilija.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво