Читај ми!

Junis žrtva svojih ljudi

Komandanta pobunjeničkih snaga Abdela Fataha Junisa ubili pripadnici jedne od militantnih grupa na strani ustanika, tvrde u Bengaziju. Tripoli za atentat optužuje Al Kaidu. NATO bombardovao predajnike libijske državne televizije. Norveška se povlači iz vazdušnih operacija u Libiji.

Ministar pobunjeničkog Nacionalnog saveta Ali Tarhuni saopštio je da je komandanta libijskih pobunjenika Abdela Fataha Junisa ubio je pripadnik militantne muslimanske organizacije Obaida Ibn Džarah, koja se uz pobunjenike bori protiv libijskog lidera Moamera Gadafija.

Prema njegovim rečima Junis je ubijen na putu za Bengazi, gde je trebalo da bude saslušan zbog sumnji da je sarađivao sa Gadafijevim režimom i libijskom vojskom.

Tarhuni je naveo da je komandant jedinice koja ja poslata da dovede Junisa uhapšen, ali da su njegovi podređeni, koji su ubili komandanta pobunjeničkih vojnih snaga, još uvek u bekstvu.

Ipak, ovo nije jedina verzija događaja. Neki izvori iz pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta tvrde da su Junis i njegova dva saradnika ubijeni za vreme ispitivanja u Bengaziju.

Sa druge strane, u Tripoliju portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da je ubistvo Junisa dokaz da pobunjenici nisu sposobni da vladaju Libijom.

"Ovo je lep šamar i pokazatelj Britancima, koji su priznali opozicioni Nacionalni savet, da pobunjenici ne mogu da zaštite ni svog glavnog vojnog komandanta", istakao je Ibrahim.

Ibrahim je naveo da je Junis ubila Al Kaida, dodavši da je "ovim potezom Al Kaida je želela da pokaže svoje prisustvo i uticaj u regionu".

"Svi u pobunjeničkom Nacionalnom savetu su znali šta će se desiti, ali nisu smeli da reaguju zbog straha od Al Kaide", rekao je Ibrahim.

Okolnosti pod kojima je Junis ubijen probudile su strah i nesigurnost u Bengaziju. Hiljade ljudi su ispratile kovčeg uzvikujući da je bio mučenik.

Predajnici na meti

Troje novinara je poginulo, a 15 je ranjeno u vazdušnim napadima NATO aviona na sedište libijske televizije u Tripoliju, saopštio je jedan od zvaničnika državne televizije Kaled Basilija.

"Naše kolege su napadnute dok su obavljali svoju profesionalnu dužnost libijskih novinara", rekao je Basilija.

Avioni NATO-a su ranije danas bombardovali tri satelitska predajnika libijske državne televizije, jer su, kako navodi Alijansa, korišćeni za podsticanje nasilja zbog čega predstavljaju pretnju civilima.

Predstavnici NATO-a optužuju libijsku televiziju za huškanje i mobilizaciju Gadafijevih sledbenika i navode da će napad "smanjiti mogućnost režima da ugnjetava civile, dok će istovremeno očuvati infrastrukturu za emitovanje koja će biti potrebna posle sukoba".

Britanski Gardijan piše da "ućutkivanje" državne televizije dolazi u osetljivom trenutku za pobunjenike, zbog zbrke nastale posle misteriozne smrti njihovog vođe Abdela Fataha Junesa.

Istovremeno, Norveška je saopštila da će ratni avioni te zemlje danas poslednji put učestvovati u napadima NATO-a.

Oslo je u početku učestvovao u vojnim operacijama nad Libijom sa šest aviona F-16, ali je prošlog meseca taj broj smanjio na četiri. Povlačenje Osla iz vojnih operacija u Libiji se ne dovodi u vezu sa krvoprolićem koje se prošle sedmice desilo u toj skandinavskoj zemlji.

U vazdušnim napadama na Libiju, koji su počeli krajem marta, učestvuje samo osam od ukupno 28 članova tog vojnog saveza. Iz komande Alijanse tvrde da povlačenje Norveške neće ugroziti efikasnost vazdušnih udara.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво