Spašena dvojica alpinista sa K2

Dvojica Holanđana koji su preživeli smrtonosnu ledenu lavinu na K2, drugom najvišem vrhu na svetu,na kinesko-pakistanskoj granici, prebačeni su u bolnicu u Pakistanu. Jedan od njih je još u životnoj opasnosti.U tragediji je poginulo 11 alpinista.

 

Holanđani su od petka bili na planini, čekajući eventualne spasioce.

Jedan italijanski alpinista je takođe preživeo lavinu, ali helikopter može da ga pokupi tek ako uspe da dođe do manje visine.

Pakistanske vlasti bi mogle da pošalju avion kako bi, kruženjem oko planine, locirao nekoga od preostalih alpinista.

Lavina je odnela bezbednosnu užad koju su alpinisti hteli da koriste kako bi se spustili niz planinu.

Lavina je pokosila 11 planinara iz različitih ekspedicija koji su zajedno krenuli u osvajanje K2. Među njima je i naš alpinista Dren Mandić.

Najteža nesreća od 1986. 

Mnogi alpinisti misle da je K2  zahtevniji od Mont Everesta, najvišeg vrha na svetu.

Mesto nesreće planinari zovu "Mrtva zona" jer telo nikako ne može da se oporavi ako se nađe u bezizlaznoj situaciji pod tako niskom temperaturi, i sa tako malo kiseonika.

U petak, 17 alpinista je zajedno došlo do vrha - to je jedan od najvećih grupa koja je ikada stigla na vrh iu isto vreme. Kada su se spuštali, odlomio se ogroman deo leda i oborio užad koju je grupa koristila za spuštanje. Trojica alpinista su poginula na licu mesta.

Dvojica su uspela da dođu do kampa, ali mnogi od onih koji su ostali na planini, odlučili su da je najbolje sačekati i nadati se da će spasioci doći po njih. Kako je vreme prolazilo, ostali alpinsiti pkušali su da se spuste. Neki od njih su pali i poginuli.

To je najteži incident na K2 od 1986. godine kada je 13-oro od 27 alpinista umrlo pošto je stiglo do vrha.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво