Читај ми!

Haos na libijskim granicama

Osam mrtvih u bolnici koju je u Zlitanu pogodila NATO avijacija. Brisel demantuje. UN tvrdi da još nema naznaka pregovora. Front u Bregi između dosade i nove ofanzive. "Tojota" gubi primat u gerilskim ratovima. Kinezi dolaze. Tunis poslao hiljade vojnika na granicu.

19.45 - NATO saopštio da će nastaviti vazdušnu kampanju u Libiji sve dok Gadafijeve snage predstavljaju opasnost za civile.

18.01 - Libija neće početi pregovore o rešavanju konflikta sa pobunjenicima, sve dok NATO ne prekine vazdušne napade, poručio libijski premijer El Bagdadi el Mahmudi, javlja Rojters.

Avioni NATO-a bombardovali su nekoliko položaja libijske vojske u Zlitanu i okolini, ali su među metama pogodili i bolnicu za plućne bolesti u tom gradu i, kako tvrde vlasti u Tripoliju, ubili osam civila.

NATO je te tvrdnje odmah odbacio, ali je grupi novinara omogućeno da posete ruševine bolnice i obližnjeg skladišta hrane, te nema preterane dileme kako su te dve zgrade srušene. Broj žrtava nemoguće je potvrditi, jer su libijske vlasti objasnile da su tela odmah predata porodicama.

Ipak, u okolini tog grada, veća danima vode se ozbiljne borbe ustanika i Gadafijevih snaga, koje su u ponedeljak posle podne uspele da iznenade protivnički konvoj koji se kretao ka frontu i rane 16 pobunjenika.

Situacija oko Brege i dalje ostaje prilično nejasna, iako zapadni vojni analitičari navode da su pobunjenici, kako stvari stoje, odustali od ofanzive, jer su naleteli na minska polja i neočekivano žilav otpor libijske vojske u gradu, čiji je broj sa oko 250, u međuvremenu, porastao na 1.000.

Pobunjenici su u poslednja 24 časa iz Bengazija uputili prilično jake snage ka Adždabiji, ali nema naznaka da su te jedinice ikada stigle do linije fronta, koji se nalazi na tridesetak kilometara od Brege.

Taj pokret mogao bi predstavljati potvrdu tvrdnji lidera ustanika da su spremni za još jednu veliku ofanzivu, ali u uspeh te operacije NATO ne veruje previše, tim pre jer su akcije avijacije poslednjih dana prilično otežane zbog peščane oluje i silnog dima koji se vije iz naftom napunjenih pa zapaljenih rovova.

Šverc na granicama

Intenzitet borbi na zapadu Libije "naterao" je Tunis da na granicu pošalje na hiljade vojnika i mnoštvo tenkova, kako bi sprečili napad koji, navodno, pripremaju Gadafijeve snage. Ustanici od početka rata preko granice sa Tunisom dopremaju oružje, hranu i lekove za svoje jedinice, koje se na tom delu fronta nalaze svega 80 kilometara od Tripolija.

Ni na istočnoj granici Libije situacija nije ništa bolja, jer izraelske obaveštajne službe upozoravaju da su unutrašnjim problemima preokupljeni Egipćani ostavili otvorena vrata svakojakom švercu oružja i sumnjivaca u oba pravca.

Kako bi zaustavio takve glasine, Egipat je tokom vikenda uhapsio 17 osoba, koje su pokušale da ilegalno uđu u Libiju, uključujući pet ljudi iz Bangladeša i jednog Sudanca.

Kinezi protiv "Tojote"

Posle silnih ratova u kojima su u poslednjih pedeset godina dominirali "Tojotini" kamioneti, libijski front su preplavila kineska vozila, koja koštaju upola manje nego japanska, a na njih se jednako uspešno može montirati bilo kakvo oružje.

Sukob libijske vojske i pobunjenika prvi je na afričkom kontinentu u kojem "hiluksi" više nisu dominantni. Kamioneti tog japanskog proizvođača bili su toliko upotrebljavani tokom pobude u Čadu 1987. godine da je magazin Tajm čitav sukob nazvao "Tojotin rat".

Novi "hiluksi" su mnogo teži i luksuznije opremljeni nego prethodne verzije, pa se plaćenici, vojska, razbojnici i ustanici, odnosno svi učesnici rata, sada radije odlučuju za jeftinije kineske modele, kojih je u Libiju od početka godine dopremljeno oko dve i po hiljade.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво