Читај ми!

Norveška u suzama

Dva dana posle stravičnih zločina, Norvežani odali poštu žrtvama masakra na ostrvu Utoja i eksplozije u centru prestonice. Policija istražuje da li je osumnjičeni Anders Bering Breivik deo šire terorističke mreže. Napadač tvrdi da je delovao samostalno, a svoja dela naziva gnusnim, ali neophodnim. Jedna osoba ranjena u masakru preminula danas u bolnici.

22.50 - Norveška javnost poziva na zakonsko zaoštravanje maksimalne kazne od 21 godinu zatvora, koliko bi mogao dobiti Anders Breivik. Na Fejsbuku otvorena stranica na kojoj se traži uvođenje smrtne kazne.  

19.50 - Andres Bering Breivik tokom pucnjave na ostrvu Utoja koristio dum dum metke, napravljene da se rasprsnu u organizmu i izazovu velike unutrašnje povrede, izjavio je za AP doktor Kolin Pul, šef hirurgije u bolnici Ringriket.

Građani Norveške okupili su se na trgovima, zapalili sveće i položili cveće, odajući poštu žrtvama masakra. Mnogi su otišli na obalu sa koje se vidi ostrvo Utoja i tu upalili sveće i stavili cveće. U katedrali u Oslu održana je misa žrtvama terorističkog napada. Na skupu je govorio premijer Norveške Jens Stoltenberg, a misi su prisustvovali i kralj Harald i kraljica Sonja.

Stoltenberg, vidno potresen, rekao je da će uskoro biti objavljena imena i fotografije ubijenih, uključujući članove podmlatka vladajuće Laburističke stranke, čiji su brojni članovi ubijeni u napadu na ostrvu Utoja, i da će "tek tada biti jasno koliko je ovo zlo".

Ispred katedrale, gde je u znak žalosti položeno cveće, okupile su se stotine ljudi, a premijer i lider podmlatka laburista Eskil Piedersen pre početka službe položili su bele ruže u blizini improvizovanog hrama.

Policija u Norveškoj proverava navode da li je osumnjičeni za pucnjavu i bombaški napad Anders Bering Breivik deo šire terorističke grupe, prenosi Dejli telegraf. Međutim, napadač, koji je, ubio 92 ljudi, a 97 ranio, tvrdi da je delovao samostalno, prenosi Rojters. Jedna osoba umrla je danas u bolnici od posledica ranjavanja.

Breivik je u trenutku hapšenja imao kod sebe značajnu količinu municije, rekao je načelnik policijskog štaba Džon Fredrikson. Prema njegovim rečima, Brejvik je uhapšen dva minuta pošto je policija stigla na ostrvo Utoja.

Policija kontroliše Breivikov kućni računar tragajući za linkovima ka drugim ekstremistima i terorističkim grupama. Norveška policija nije tražila od policija u drugim državama da sprovedu istragu.

Šef nacionalne policije Svenung Sponhejm rekao je da je osumnjičeni sarađuje sa istražnim organima i da se i dalje traga za stradalima u ministarstvima koja su pogođena u eksplozijama u Oslu i za nestalima nakon pucnjave na ostrvu.

Advokat odbrane Gejr Lipeštad rekao je za TV stanicu TV2 njuz da je Anders Bering Breivik nazvao svoja dela "gnusnim, ali neophodnim", prenosi Rojters.

Lipeštad je dodao da je njegov klijent spreman da objasni svoje postupke na saslušanju pred sudom u ponedeljak, koji će odlučiti da li će osumnjičenom biti određen pritvor do suđenja.

Advokat je za TV stanicu NRK rekao da je Breivik "priznao odgovornost" za napade, preneo je AFP.

Breivikovi roditelji saznali su vest iz medija. Otac kaže da sa sinom već šest godina nije u kontaktu, a komšije ne mogu da veruju da je to delo tihog suseda.

U eksploziji u centru Osla u petak poginulo je sedmoro ljudi, posle čega je u pucnjavi na ostrvu Utoja ubijeno najmanje 86 osoba.

Broj žrtava bi mogao da bude veći, jer se četiri osoba i dalje vode kao nestale, za njima se traga, a angažovane su i mini-podmornice i ronioci, prenosi Si-En-En

Breivikov "Krstaški rat"

Breivik stoji iza video snimka objavljenog na Jutjubu, u kojem se izražavaju stavovi protiv islama, marksizma i multikulturalizma, tvrde norveški mediji.

"Pre nego šo počnemo naš Krstaški rat, moramo da ispunimo našu dužnost desetkovanjem kulturnog marksizma", navodi se u jednom od tekstova koji se pojavljuju na snimku, na kojem je islam opisan kao "glavna genocidna ideologija".

U materijalu koji je Breivik kao dnevnik postavio na Internet i koji ima čak 1.500 strana, puno je poziva na rat i islamofibičnih ocena, ali i navoda o vezama ubice sa raznim istomišljenicima u Evropi.

Šef nacionalne policije Svenung Sponhejm izjavio je da informacije koje je Breivik objavio na društvenoj mreži Fejsbuk ukazuju da ima političke stavove desničarski usmerene i antimuslimanski nastrojene, ali da tek treba da se utvrdi da li je to bio motiv napada.

Lider podmlatka Partije progresa Ove Vanebo je u izjavi za norvešku TV2 rekao da je Brejvik bio aktivan član te antiimigracione stranke početkom prošle decenije, ali da je istupio iz stranke, pošto su njegova stanovišta postala ekstremna.

Televizija TV2 je javila da Breivik pripada "desničarskim krugovima" u Oslu, kao i da je 2008. godine upisan u članstvo lokalne masonske lože, ali da nema svežijih podataka o tome da li je i dalje "slobodni zidar".